Skuldberg i konkurshärva
Konkurserna i det AIM-noterade bolaget Delling Groups svenska dotterbolag fick på tisdagen sin första formella prövning i Stockholms tingsrätt. Inte mindre än tre edgångssammanträden hölls efter varandra för att fastställa tillgångar och skulder i bolagen.
De två norska huvudmännen, Geir Lolleng och Aksel Bratvedt, har lyckats rulla verksamheten vidare i flera bolagsled innan den sista konkursen i december. Efter sig har de lämnat skulder som snabbt växt till gigantiska belopp.
Henrik Wetzenstein, vid advokatfirman Nordia, som är konkursförvaltare i två av bolagen, Dellinger Group och Dellinger Marketing Support Services, kommenterade händelserna inför rätten. På plats fanns även Geir Lolleng.
– Jag vill bara nämna som en allmän bakgrund och få till protokollet att det är två bolag i Dellingergruppen som har begärts i konkurs. De här två bolagens konkurser har företgåtts av konkurser i andra bolag i Dellingergruppen. I samband med dessa har det skett inkråmsöverlåtelser från bolaget som satts i konkurs till nästa bolag i gruppen, förklarade Henrik Wetzenstein.
Han tillade att de senaste konkurserna utgjorde ett undantag i serien av konkurser. Den här gången har rörelsen, inkråmet, inte överförts till nya bolag:
– Dessa bolag är de två sista i Sverige i det förlopp av inkråmsöverlåtelser som har skett.
Affärsvärlden har tidigare visat att de två norrmännen har satt sammanlagt fem bolag som alla har hetat Dellinger Group i konkurs. Rörelsen har hela tiden flyttats vidare till nya bolag. Totalt har ett dussin bolag körts i diket.
I konkursbouppteckningen för ett tredje bolag, som också höll sammanträde på tisdagen, berättas om förvirringen hos underleverantörerna:
“Flera fordringsägare har uppgivit för konkursboet att de inte ens känt till att rörelsen överlåtits till ett annat bolag”, skriver Fredrik Järund, advokat vid Eversheds advokatbyrå och konkursförvaltare i det aktuella bolaget.
De tre konkursbon som behandlades vid tisdagens edgångssammanträden har skulder på 88 miljoner kronor, 58 miljoner kronor respektive 14 miljoner kronor. Det betyder sammanlagda skulder som uppgår till cirka 160 miljoner kronor. Tillgångarna är i sammanhanget måttliga och uppgår totalt till i storleksordningen 7 miljoner kronor.
Underskottet på 153 miljoner kronor gör kraschen till en av de största i år i Stockholm.
Till konkursförvaltarens uppdrag hör bland annat att utreda om det finns anledning att misstänka någon typ av ekonomiska oegentligheter i samband med konkursen:
– Det kan jag inte berätta om. Konkursförvaltare brukar inte berätta om de gör en polisanmälan. Det får du läsa mellan raderna i förvaltarberättelsen när den är klar, säger Henrik Wetzenstein till Affärsvärlden.
De två bolag som nu utreds vidare är de rörelsedrivandeDellinger Group AB(som fram till för ett par månader sedan sedan hette Dellinger Group Holding II) ochDellinger Marketing Support Services AB. Också det tredje bolaget i konkurs,Cultrep AB, tidigare Dellinger Group, utreds vidare.
Styrelseledamoten och förre vd:n i Delling-bolagen, Geir Lolleng, godkände bouppteckningarna i tisdagens tre sammanträden.
Arbetet med att bli klar med förvaltarberättelsen kan i normalfallet pågå under sex månader.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.