Små rörelser på valutamarknaden efter räntebeskedet

Det blev inga större rörelser på valutamarknaden när Riksbanken på torsdagen lämnade minusräntan genom en höjning med 25 punkter.

Europaräntorna är annars några punkter högre, norska kronan stärks något efter att Norges Bank lämnat oförändrat och Europabörserna handlas oregelbundet.

Riksbankens höjning var väntad av samtliga tolv tillfrågade analytiker i Infront Datas enkät inför beslutet. Räntebanan lämnades oförändrad och Riksbanken spår en oförändrad ränta under de närmaste åren.

”Det var det mest väntade beslut jag varit med om på mina 30 år i branschen. Fortfarande är det en ganska tunn argumentation till varför höjningen egentligen kommer, särskilt när deras inflationsbana ligger under 2 procent hela prognosperioden. Själva skälet återstår att se”, säger Michael Boström, analyschef på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nya direktionsledamoten Anna Bremans reservation lyfts av flera analytiker fram som den största överraskningen.

SEB-ekonomerna Olle Holmgren och Lina Fransson räknar själva räknar med att inflationen ska komma in under Riksbankens estimat, men de tror att spärren för att sänka räntorna under noll igen är hög.

”En kombination av låg inflation och stigande arbetslöshet skulle kunna få direktionen att expandera QE-programmet, men detta är inte vårt huvudscenario. Vi spår att reporäntan kommer att ligga kvar på noll minst till slutet av 2021 och spår att reinvesteringarna av obligationer som löper ut kommer att förlängas bortom 2020”, skriver SEB-ekonomerna.

”Riksbankens beslut är givetvis märkligt, om än inte förvånande. Riksbanken har under hösten varit tydliga med att det snart är dags att lämna tiden med negativa räntor bakom sig, det har sannolikt inte så mycket med resursutnyttjandet eller inflationsutsikterna att göra, man vill helt enkelt upp till noll”, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.

”Men sett till den långa raddan av indikatorer för såväl ekonomisk tillväxt som inflation är beslutet enligt mig inte väl förankrad i ekonomisk analys”, säger hon.

I samband med beskedet svängde kronan åt båda håll, men nettorörelserna jämfört med onsdagens svenska stängning är små. Mot euron har kronan tappat 2 öre till 10:47 och mot dollarn är den i princip oförändrad vid 9:40. Räntan på den svenska tioåringen är 4 punkter högre, men merparten av rörelsen kom innan räntebeskedet.

Även Norges Bank agerade som väntat och en enig direktion valde att lämna räntan oförändrad.

Centralbankschef Öystein Olsen konstaterar att som banken nu värderar utsikter och riskbild kommer styrräntan mest sannolikt att ligga kvar på dagens nivå den närmaste tiden.

Räntebanan är i stort sett oförändrad från den förra rapporten. En svagare krona än väntat talar i sig för en högre räntebana, men å andra sidan ser tillväxten i den norska ekonomin ut att dämpas lite mer än vad som tidigare antagits, vilket i sig talar för en lägre räntebana.

Centralbanksdagen fortsätter under eftermiddagen med räntebesked från Bank of England. Även BOE väntas lämna oförändrat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.