Småländsk miljardär säljer livsverk

En bil för 4 800 kronor blev startskottet för ett av Sveriges största elinstallationsföretag som idag omsätter 1 miljard. Nu vill grundaren Alf Josefsson sälja sitt livsverk.

Alf Josefsson startade sitt företag Elajo för 53 år sedan. Idag har bolaget vuxit till över 1000 anställda och finns på cirka 40 orter runt om i landet.

Familjen Josefsson kontrollerar 78 procent av rösterna men kommer att föreslå årets stämma att sälja alla dotterbolag eftersom det saknas en tydlig arvtagare, skriver DI.

– Jag är en gammal man. Nu vill vi bli av med det, säger Alf Josefsson till DI.

En som tidigare försökt köpa Elajo är minoritetsägaren och konkurrenten NEA-gruppen.  De har tidigare fått nobben. Tidigare har ett stort bråk uppstått mellan de två koncernerna. NEA-gruppen anklagade Alf Josefsson för att han missbrukat sin ställning som vice ordförande i Elajo, skriver DI.

NEA:s dåvarande ordförande Johan Broberg menade att Alf Josefsson uppträtt oetiskt i samband med flera företagsförvärv hans företag gjort under åren 1999 till 2001.

Alf Josefsson ansåg dock att han köpt aktierna till ett marknadsmässigt pris.

Alf Josefsson vill inte kommentera om han kan tänka sig att sälja till NEA-gruppen. Motparten är intresserad av delar av Elajo. 

– Jag vet att det gjordes flera framstötar, men det är länge sedan nu. Vi är mycket intresserade av att köpa den del av Elajo som sysslat med elinstallation. De andra delarna som verkstad och liknande är vi inte intresserade av, säger NEA:s vd Per Sjöstrand.   

Elajos vd Per-Eric Ericsson vill inte avslöja hur mycket ägarna vill ha för Elajo.

– Det kommer att inledas en försäljningsprocess efter stämman. Jag väntar med ytterligare kommentarer fram till dess, säger han till DI.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.