Smarta eller dyra byten?

»Gratis byten« visar sig vara mycket dyra och smarta kunder kan tjäna på att byta fonder till känd kurs, berättar de som köpt utländska kapitalförsäkringar.

Varning, lita inte på försäkringsmäklare eller andra som säljer utländska kapitalförsäkringar. Eller snarare, lita inte på vad du tror att de lovar.

Ett exempel: om mäklaren säger »Jag garanterar, du får byta fonder hur ofta du vill och det finns inga som helst avgifter för att byta« så är det kanske sant.

Men däremot sker bytet ofta genom att andelar säljs till fondbolagets köpkurs och sedan köps de nya andelarna till fondbolagets säljkurs.

Mellanskillnaden mellan köp- och säljkurs, som utomlands ofta är 5 procent av värdet, är en dold kompensation till de som förmedlar affärer i fondandelar. Så även om det inte finns någon bytesavgift så kostar varje byte 5 procent av sparkapitalet.

En variant på detta finns hos Skandia Life. Om det är fler köpare än säljare i en av deras försäkringsfonder så sker affärerna till den underliggande fondens köpkurs, vilket gynnar den som råkar sälja den dagen. Om det istället är fler säljare så används den underliggande fondens säljkurs. Hos Skandia Life kan ett byte alltså vara lönsamt om man lämnar en fond som många andra köper in sig i och går in i en fond som många andra lämnar, då får man sälja dyrt och köpa billigt. Men i många fall finns bara en köpare eller säljare en viss dag, och då blir bytet garanterat dyrt.

Smart byta till känd kurs

Byten inom utländska kapitalförsäkringar kan dock vara lönsamma. Efter artikeln »Dags ändra handelsreglerna« i 45/1997 har en läsare berättat att det hos Friends Provident (som säljs av Wasa) är möjligt att byta fonder till gårdagens kurser genom att skicka ett fax före klockan nio på morgonen svensk tid. Därmed är det möjligt att kontrollera hur den japanska börsen har utvecklats under natten och köpa Japanfonden för billigt om Tokyoindex har stigit kraftigt och sälja Japanfonden för dyrt om Tokyoindex har fallit kraftigt.

Det kan tyckas som bra service. Men dessa byten drabbar alla andra fondsparare, som inte är smarta och byter till känd kurs. Förklaringen är att Japanfonden systematiskt kommer att sälja andelar för billigt och köpa dem för dyrt, vilket gradvis urholkar fondförmögenheten. Dessutom är det kanske Friends Provident som tjänar mest på bytena, via mellanskillnaden mellan Japanfondens köp- och säljkurser.

Kanske är det dessa två missförhållanden, att byten görs till dåliga kurser och att vissa kunder handlar till känd kurs, som gör att många läsare hör av sig till Affärsvärlden och är missnöjda med sina utländska kapitalförsäkringar. De har visserligen betalat ingen eller låg skatt, men avkastningen har varit en besvikelse.

Vårt råd till alla som har utländska kapitalförsäkringar är att begära skriftligt besked om exakt hur byten sker hos deras försäkringsbolag. Vilket klockslag kan man senast begära ett byte mellan fonder? Vilka andelskurser används? Vilken tidpunkt tas de aktiekurser som använts för att beräkna andelskurserna?

Vidarebefordra gärna svaren till oss. Skicka ett fax till Affärsvärlden, Privata Placeringar, 08 – 20 21 57.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.