Smarta kort ett säkert kort

Introduktionen av smarta bankkortoch globalt sug efter SIM-kort gör kortföretaget Xponcard till en av börsens riktiga tillväxtraketer. Som bonus kan placerare dessutom räkna med att bolaget köps upp.

Xponcard har i likhet med många andra småbolag upplevt en kraftig uppvärdering. Under det senaste halvåret har aktiekursen stigit med 40 procent. Och frågan är om bolaget kommer att kunna leva upp till marknadens högt ställda förväntningar. Det gäller särskilt som det har en historik med ojämn försäljning och lönsamhet. Sparsmakad information om enskilda produktområden bidrar dessutom till att höja prognososäkerheten.

Affärsvärlden anser ändå att aktien har mer att ge. Orsaken är den gynnsamma utvecklingen för försäljningen av bank- och SIM-kort. Inom bankkort är Xponcard ledande i Norden och profiterar starkt på övergången från magnet- till chipsbaserade så kallade smarta bank- och kreditkort.

Omställningsprocessen har dragit ut på tiden men har nu kommit i gång på allvar. Att Xponcard i fjol producerade sju miljoner smarta bankkort är ett tydligt bevis för de nya kortens genombrott. Kontinuerlig upphandling hos nordiska banker bäddar för att nya order kan vara på väg in. Positiva nyheter kan också komma från Baltikum där bolaget befinner sig i startgroparna och där de första orderna börjat ticka in.

Att Xponcard investerat i att öka kapaciteten i befintliga fabriker kan ge viktiga konkurrensfördelar. I branschen är det snabba puckar som gäller. Leverantörer som inte kan leverera stora mängder på kort tid har svårt att hävda sig. Investeringarna bidrar också till att sänka kostnaderna vilket är nödvändigt om koncernen ska nå rörelsemarginalmålet på 7,5 procent. Affärsvärlden anser att ambitionen är realistisk och att bolaget redan under 2006 kommer i mål.

SIM-korten i positiv trend
SIM-kortstillverkningen som tidigare tyngdes av telekomkrisen ser också ut att vara inne i en positiv trend. Xponcard räknar med att redan i år kunna erövra plats fem bland Europas största leverantörer. I världen är siktet inställt på plats tio. Prispressen är fortsatt kännbar men kompenseras i viss mån av ökad efterfrågan på mera avancerade och dyrare SIM-kort för minneskrävande 3-G telefoner.

Försäljningen av SIM-kort till marknader med låg mobiltelefontäthet som Östeuropa, Asien och Latinamerika har utvecklats till en riktig succé. Att avsättningen av SIM-kort och övriga kort utanför Europa mer än fördubblades under 2004 till 149 miljoner kronor är ett belägg för detta.

Xponcard är inte ensamt om att redovisa stark tillväxt. Efter några besvärliga år talar även globala kortjättar som franska Gemplus om bättre tider. Gemplus lade i slutet på april i år ett bud på finska Setec som är starkt inom id-kort och som via sitt svenska dotterbolag tillverkar svenska pass. Uppköpet visar att utländska aktörer på allvar börjat intressera sig för den nordiska marknaden.

Sedan tidigare är Austria Card storägare i på O-listan noterade ACSC. Både österrikarna och fransmännen har uppenbarligen gjort bedömningen att det är bättre att köpa marknadsandelar än att starta från noll. Det förebådar flera uppköp. Genom att lägga beslag på nordiska bolag får kortjättarna avsättning för sina egna kortlösningar samtidigt som kostnader kan spridas över flera enheter. Just kostnader för utveckling, säkerhet och licensavgifter till kortutgivarna kan i längden bli svårt att bära för små aktörer som Xponcard, ACSC och Strålfors. Stalltipset är att vi snart kommer att se flera uppköp eller sammanslagningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight