Småspararfavoriter rasar på börsen

First North, hemvist för många småspararfavoriter, har avkastat mindre än 3% i år. Samtidigt har Stockholmsbörsen stigit omkring 32% inklusive utdelningar i år. Det visar en kartläggning som Dagens Industri gjort.
Småspararfavoriter rasar på börsen - borsen-aktier-2-900 – får ej användas efter sekelskiftet!
Foto: Fredrik Sandberg / TT
First North-noterade småspararfavoriter så som Powercell, Paradox, Kambi, EG7, Storytel, Thunderful och Lyko är med på listan över de 50 sämsta aktierna i år.

Maria Landeborg, senior strateg på Danske Bank kommenterar att ”förra året fanns en enorm riskaptit”, vilken gjorde att småbolag gynnades omdömeslöst och fick kurserna att nå nivåer som saknade verklighetsförankring.

Tillskottet av nya aktiesparare skenade under börsuppgången 2020, och många av dem letade sig till just småbolag. Landeborg förklarar att dessa nya sparare har ofta begränsad kunskap om aktier/aktievärdering och använder sig av forum eller topplistan för att grunda sina investeringsbeslut.

Sämst utveckling har Parans haft i år, med en nedgång om 96,5%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.