Laddar

Sofistikerad ensamhet i fjällen

Sveriges första högfjällshotell öppnade 1882. Med nuvarande ägaren – förre Carnegie-vd:n Lars Bertmar – har Fjällnäs klivit in i samtiden.
Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto

De första turisterna, som kom till Fjällnäs i slutet av förrförra seklet, kallades luftgäster. Mestadels var det stockholmare som åkte till Härjedalsfjällen för att andas frisk luft, bort från den koleldade och förorenade huvudstaden. I storstäderna har mycket hänt sedan dess, men i Fjällnäs stod tiden länge stilla. Inga liftar, inget afterski, inga snabbmatskedjor. Själva poängen med att komma hit är att allt får ta lite mer tid.

Man packar sin ryggsäck för dagens utflykt och går på tur. De rösade lederna (totalt 450 kilometer) startar vid husknuten och går över sjön Malmagen, genom den glesa skogen av fjällbjörk och vidare upp på kalfjället. På toppen av Bolagskammen är utsikten storslagen: västerut bröstar Vigelmassivet upp sig, söderut Rödfjället och Hamra, österut Skars och Helags, Sveriges sydligaste glaciär. Enligt SMHI faller här i snitt fem meter snö under en säsong. Bara Riksgränsen kan mäta sig med det i Sverige.

Men det som gör Fjällnäs ovanligt är inte den storslagna och orörda naturen. Sådan finns faktiskt lite varstans i vårt glesbefolkade land. Det unika är att det gamla pensionatet Fjällnäs numera andas exklusivitet och ombonad bekvämlighet i en fjällvärld där vandrarhem och frystorkad mat annars är självklara ingredienser. Och den klassresan har uppmärksammats internationellt.

Häromåret rankade tidningen New York Times 44 platser i världen som var värda att besöka. På sjätte plats kom Fjällnäs – före Hawaii, Seychellerna och Rom. Senare hakade den glassiga resetidskriften Condé Nast Traveller på och utsåg Fjällnäs till ett av världens hetaste hotell.

”Detta är ett välkommet tecken på förändring i den skandinaviska obygden där fjällhotell är mer enkla än vackra. De 20 nya rummen är perfekt balanserade med furu och skiffer i kontrast med starka färger från Missonihanddukar, broderade kuddar och keramik. Genuint hantverk håller den arktiska kylan utanför träbyggnaderna.”

Det är snart tio år sedan förre ­Carnegie-vd:n Lars Bertmar köpte det gamla högfjällshotellet och förvandlade det enligt ett koncept han själv har kallat ”sofistikerad ensamhet”.

Upplevelserna i en storslagen och öde natur ska kombineras med en anläggning av hög standard. Bertmar hade sneglat utomlands och tyckte att något liknande saknades i den svenska fjällvärlden.

Bertmar har – liksom fondmiljardären Patrik Brummer i jämtländska Fäviken – investerat i storleksordningen 100 miljoner kronor och själv konstaterat att det finns en risk att hjärtat snarare än hjärnan styr projekt av den här typen. Och Fjällnäs väntar mycket riktigt fortfarande på att visa svarta siffror.

En gäst med rymlig budget kan dock känna tacksamhet över att ägarna har haft spenderbyxorna på. Omsorgen om detaljer går igenom allt.

I det nya kapellet, där många gäster väljer att viga sig, har Karin Mamma Andersson ritat altarfönstret. I två nya gästflyglar har rummen platt-tv och Bruno Mathsson-möbler. I hotellets spa finns en uppsjö behandlingar att välja mellan. Nytt för i år är att man kan övernatta på fjället i den så kallade Bolagsstugan. Den gamla timmerstugan var en gåva från samerna för 80 år sedan och innehåller numera åtta bäddar och en kamin. Det finns varken vatten eller el, men Henrik Bertmar – son till Lars och vd för Fjällnäs – hoppas att stugan blir populär för bröllopspar eller ledningsgrupper som vill teambuilda.

Men höjdpunkten med Fjällnäs är trots allt det som väntar på kvällen i huvudbyggnaden Näset. Ambitionerna märks kanske allra mest i menyn.

Fjällnäs följer årstiderna och hämtar nästan alla råvaror från trakten. Hit levererar bland annat Kullens Gårdsmejeri i Klövsjö, Blindh Ren i Ljusnedal och Bruksvallarnas Rökeri. Nyfångad harr, röding och öring kommer ofta från sjön Malmagen utanför husknuten medan svamp, bär och örter plockas i vildmarken.

Trerättersmenyn kan variera, men gravad fjällröding, entrecote på ren och yoghurt med blåbär och honungsrostad havre är en kombination som gör få besvikna.

Den kursändring och standardhöjning som har genomförts på Fjällnäs de senaste åren har naturligtvis inte uppskattats av alla.

När ”stockholmarna kom till byn” (familjen Bertmar har förvisso återkommit till trakten sedan 25 år) var det en del av de gamla stamgästerna som undrade varför inte allt kunde få vara som det alltid hade varit. Inte minst priserna.

De tidigare gästerna kunde delas upp i tre kategorier: de konservativa, de avvaktande och de positiva. Den tredjedel som har övergett Fjällnäs har ersatts med internationella gäster. Den andelen ökar, liksom den andel som bara stannar till för att äta lunch eller övernatta i ett eller två dygn. Avhopparna har många enklare ställen att vända sig till i den svenska fjäll­världen.

Av: Markus Wilhelmson

Fjällnäs

Fjällnäs ligger i västra Härjedalen, fem mil från Røros flygplats på norska sidan, 24 kilometer från Funäsdalen.

I trakten finns 30 toppar på över 1 000 meter. Liftsystemet i Tänndalen och Hamra tre kilometer härifrån rymmer 43 nerfarter. I närheten finns också världens längsta sammanhängande skidspår. När familjen Bertmar köpte fjällhotellet 2005 döptes det om till Fjällnäs Est. 1882.

Totalt finns 41 rum med 97 bäddar. Alla rum har egen dusch och toalett.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.