Sorgebarn på rätt väg
Köp. Traction har en solid historik (se analys i nr 39/2016), men familjen Stillströms investmentbolag sitter också på några riktiga surdegar. Industrikoncernen Duroc är en av dem. Bolaget är indelat i två affärsområden. Industri, som bland annat har verksamhet inom hjulunderhåll åt järnvägsoperatörer, och Industrihandel som säljer verktyg och maskiner, som svarvar, kapmaskiner och slipmaskiner, till industrin.
Från 1998 till i fjol ökade Duroc omsättningen från 78 miljoner till 446 miljoner, motsvarande en tillväxt på nära 11 procent per år. Siffran blir emellertid mindre imponerande om hänsyn tas till att tillväxten till stor del kommer från förvärv som delvis finansierats med nytryckta aktier. Antalet utestående aktier har fördubblats under perioden.
Om tillväxten i alla fall varit hygglig har det varit betydligt sämre med lönsamheten. Rörelseförlusterna under perioden summerar till över 100 miljoner kronor. Toppåren 2007 och 2011 lyckades Duroc bara leverera en rörelsemarginal på 3–4 procent.
Efter några svåra år levererade Duroc i fjol en rörelsemarginal på drygt 2 procent. Resultatet tyngdes framför allt av specialstålsverksamheten. Ett motorhaveri i valsverket tog ett halvår att reparera och storkunder vände sig till andra leverantörer.
Efter nya problem i år sattes verksamheten till slut i konkurs i mitten av oktober.
Konkursade dotterbolag och en usel historik gör det lätt att snabbt rata Duroc-aktien. Det finns emellertid flera faktorer som talar för aktien.
Först och främst började skicklige värdeinvesteraren Peter Gyllenhammar (se reportage i nr 25/2016) köpa på sig aktier i fjol. Enligt ägartjänsten Holdings kontrollerar han 18 procent av kapitalet.
Vidare är konkursen för Svartöns Specialstål inget stort problem för Duroc. Verksamheten står bara för cirka 5 procent av omsättningen och resultatbelastningen på 18 miljoner i år kan Duroc hantera utan problem. Koncernens soliditet är goda 51 procent och skuldsättningen låg.
Räknat exklusive verksamheten inom specialstål levererade Duroc ett rörelseresultat på drygt 12 miljoner under årets nio första månader, motsvarande en rörelsemarginal på nära 4 procent, alltså i nivå med rekordåren 2007 och 2011. När koncernens svarta får, som belastat resultatet i flera år, nu är borta kan ledningen fokusera på att öka lönsamheten och växa den kvarvarande verksamheten.
På rullande tolv månader, exklusive Svartöns Specialstål, har Duroc levererat ett rörelseresultat på 15 miljoner. Det ska ställas i relation till ett börsvärde på 114 miljoner och nettoskulden på 8 miljoner. Ev/ebit på rullande tolv månader hamnar då på drygt 8. Tas hänsyn till Durocs underskottsavdrag, efter nuvärdesberäkning, faller värderingen till cirka ev/ebit 7.
Ett litet bolag med Durocs usla historik och dessutom en illikvid aktie ska naturligtvis inte åsättas någon hög multipel. Ur ett risk/reward-perspektiv är kalkylen ändå lockande.
Sorgebarnet är avvecklat, vilket betyder att vd John Häger – som tillträdde i maj och har ett långt förflutet på höglönsamma Sandvik Coromant – kan fokusera på att ytterligare lyfta den kvarvarande verksamheten. Addera en skicklig aktivist-investerare på ägarlistan och låg finansiell risk givet den starka balansräkningen. Såväl stigande vinster som en högre värdering bör kunna lyfta Duroc-aktien över tid.
Dessutom är det inte alls omöjligt att den nya ledningen fortsätter att jobba med strukturen för att skapa en mer fokuserad koncern. Köp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.