Spanska CELSA och norska Statkraft begränsar satsning på stål med vätgas

Norska Statkraft avbryter inköp av elektrolysörer till satsningen på vätgasbaserat stål i Mo i Rana. Projektet drivs tillsammans med spanska stålbolaget CELSA men begränsas då man inte ser kommersiella förutsättningar i dagsläget.
Spanska CELSA och norska Statkraft begränsar satsning på stål med vätgas - vindkratensgeografi (61)
Norska Statkraft och spanska CELSA begränsar satsningen på vätgasbaserat stål i Mo i Rana. Foto: TT.

Norska energijätten Statkraft har samarbetat med den spanska stålproducenten CELSA sedan 2020. Målet har varit att ersätta naturgas med grön vätgas i stålproduktionen vid Mo Industripark i norra Norge.

I anslutning till detta har projektet även som ambition att skapa en regional knutpunkt för vätgas.

Nyligen meddelade dock Statkraft att de avbryter sin order på en 40 MW elektrolysör från det norska vätgasbolaget Nel Hydrogen. Elektrolysören är en nyckelkomponent för vätgasproduktion.

Fått offentligt stöd

Statkrafts Senior Vice President för vätgas, Bjørn Holsen säger till norska tidningen Dagens Näringsliv:

”Trots ansträngningar har vi inte lyckats skapa en kommersiellt gångbar modell för projektet i dagens marknadsläge. Vi måste därför justera planen och avbryta vår order med Nel.”

Projektet har fått stöd från norska Enova, som beviljat drygt 120 miljoner kronor för att utveckla en vätgasanpassad valsugn.

Den nya tekniken, som ännu inte testats i industriell skala, är tänkt att möjliggöra en helt fossilfri process alternativt en flexibel drift med blandning av vätgas och naturgas.

Vätgasproblem

Flera företag inom stålindustrin drar ner på sina vätgassatsningar. I mars meddelade tyska Thyssenkrupp att man skjuter upp sina planer på vätgas på grund av höga kostnader, trots stora subventioner. Kort därpå aviserade ArcelorMittals VD att de inte ser vätgas som en framkomlig väg i närtid.

Under hösten 2024 minskade LKAB sin satsning på vätgasbaserad direktreduktion av järnmalm, och australiska Fortescue bromsade sin vätgassatsning i Kanada. I förra veckan meddelade LKAB:s styrelse att de alltjämt avvaktar en större satsning på vätgasreduktion.

Vargas-ägda Stegra har också problem med vätgasdelen i sin anläggning utanför Boden. Enligt deras rapport till EU:s Innovationsfond uppvisar vätgasdelen förseningar, underprestation och kostnadsöverskridanden.

Läs mer:

Riksrevisionens nya rapport: Riksrevisionen tänker efter före

Problem på flera områden där Stegra petat nyckelpersoner

Ståljätten tror inte längre på vätgas

ThyssenKrupp kan komma att skrota grönt stålprojekt

Forskaren om vätgasplanerna

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Curasight