”Spanska Gamesa en favorit”

Per Andersson, förvaltare på Handelsbanken Hållbar Energi, placerar främst i sol- och vindkraft och energieffektivisering.


Ni är ensamma bland svenska fondförvaltare om ”hållbar energi”. I vilken typ av företag investerar fonden?

– Vi placerar dels i förnybar energi, främst sol- och vindkraft, dels i företag inom energieffektivisering. Bolagen ska ha en styrka i affärsmodellen och redan visa bra tillväxt- och lönsamhetsmöjligheter. Vi går inte in i så tidiga skeden i företagens utveckling.


Nämn några favoritaktier.

– Next Era, som är USA:s största vindoperatör, har en intressant tillväxtprofil. Danska Rockwool, inom energieffektivisering, kommer att gynnas av mer isolering i byggnader och en byggåterhämtning i Europa. Spanska Gamesa är en vindturbintillverkare med en spännande position inom för vindmarknaden intressanta tillväxtregioner som Brasilien och Indien.


Fonden är global, vilka marknader väger tyngst och varför?

– En stor del, cirka 40 procent, ligger i Kina och USA, helt enkelt för att det är här som koldioxidutsläppen är störst och därmed också behovet av förnybar energi. Kina toppar listan över totala utsläpp medan USA har störst koldioxidutsläpp per capita.


Är det inte svårt att ha koll på företagen när branschen är så pass bred och investeringarna dessutom globala?

– Det innebär en hel del resande, men målsättningen är att aldrig göra några investeringar utan att ha träffat ledningen först. Lyckligtvis kommer också ganska många företag hit och besöker oss.


Jämfört med den allmänna börsutvecklingen har fonden utvecklats svagt på fem års sikt (+68 procent), men starkt de senaste tre åren (+105 procent). Vad är förklaringen till det?

– Dels har förnybar energi blivit konkurrenskraftigt de ­senaste åren. Det handlar främst om solkraft som är lönsamt utan subventioner på minst 19 olika marknader, tack vare teknisk utveckling och skalfördelar som har sänkt produktionskostnaderna ­dramatiskt. Dels har det tagits ett antal policybeslut som gynnar fondens ­investeringar: i USA ska kraftindustrin minska koldioxidutsläppen med 30 procent fram till 2030, Indien ska bygga ut solkraften från runt 3 gigawatt i dag till 100 gigawatt år 2022. I Kina finns ett antal förslag på hur sol- och vindkraften ska byggas ut. Bland annat väntas nya femårsplanen innebära att vindkraften ska öka med 25 procent per år.


Men jämfört med ert jämförelseindex, Windershill Energy Global Innovation Total Return Index, har fonden underpresterat de senaste åren.

– Det kan låta som en bortförklaring, men det finns egentligen inget riktigt bra jäm­förelseindex, vi har också en lägre riskprofil än Windershill. I stället tittar vi på liknande fonder i världen, och i den ­jämförelsen har vi klarat oss bra.


Var ligger de stora riskerna för fonden?

– Generellt ligger risken i ­policybeslut som är ogynnsamma för fonden. Men den risken är lägre i dag än tidigare. Förnybar energi blir mer och mer konkurrenskraftig på egna meriter och därmed mindre beroende av politiska beslut. Dessutom finns det i dag en konsensus om att det verkligen är koldioxidutsläpp som orsakar klimat­förändringarna, vilket minskar risken för beslut som är negativa för förnybar energi.


Vad har du själv för kompetens att ­förvalta fonden?

– Jag är ekonom i grunden och har ­jobbat som analytiker inom råvaror och energi ­sedan 1997. Fonden har jag förvaltat i två år.

Per ­Andersson

Förvaltar: ­Handelsbanken ­Hållbar Energi.

Förvaltat kapital: 700 Mkr.

Utveckling: +24% i år (+47% sedan starten 2008).

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight