Spararna bottenfiskar i banker

Köplusten är tillbaka hos spararna. Här är listorna över de aktier som spararna flockas kring.

Privatspararna gjorde 357 900 affärer per dag i april, vilket inte är i nivå med siffrorna för mars, men upp 117 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt ett pressmeddelande från Avanza.

– Spararna är optimistiska. Aktiehandeln fortsätter att ligga på en mycket hög nivå och nettoköpen i april är de största på många år, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza i pressmeddelandet.

Spararna drogs under månaden till banker, visar statistik från såväl Nordnet och Avanza. Banker såldes i hög utsträckning under turbulensens början och exempelvis Swedbank fick stryka på foten, men nu har Swedbank åter tagit sig in på köptoppen.

–  Bottenfisket i bankerna var tydligt i april. Bankernas pressade kurser, som beror på att man nu ser både lägre intjäning och högre kreditförluster framför sig, lockar. Förutom Swedbank köps även SEB och Nordea, och i Nordea finns nog hopp för aktieägarna att få utdelning senare i år, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet i ett pressmeddelande.

– Bankerna med sin viktiga roll att säkra kreditförsörjningen till svenska bolag befinner sig mitt i coronakrisens epicentrum och inför rapporterna var storleken på kreditförlusterna det stora orosmolnet. Kreditförlusterna var emellertid något mindre än befarat, vilket börsen gav tummen upp till. Spararna har fyllt på med bankaktier i snart ett och ett halvt år, så innan man fyller på med mer bank i portföljen kan det vara vettigt att se över sin nuvarande exponering mot sektorn, säger Johanna Kull.

Med i köptoppen hos Avanza och Nordnet är även Investor.

– Investor har blivit spararnas folkaktie nummer ett och här fyller man på med aktier för tionde månaden i rad. Nettoköpen i Investor hittills i år är 200 procent större än under hela fjolåret och antalet aktieägare har ökat med 33 procent sedan årsskiftet. Här tycker jag spararna tänker helt rätt. Ett investmentbolag är en bra grund i portföljen och ger en automatisk riskspridning, säger Johanna Kull.

Månadens säljlista domineras av vinsthemtagningar från årets vinnaraktier, enligt Johanna Kull. Lundin Energy tar sig exempelvis in på säljtoppen hos både Nordnet och Avanza.

– Efter att Lundin Energy fallit som mest 58 procent sedan årsskiftet, valde spararna att bottenfiska i aktien och antalet ägare närapå fördubblades på ett par veckor. Det visade sig vara ett lyckosamt drag, då aktiekursen sedan 16 mars är upp drygt 80 procent. Värt att komma ihåg är att det alltjämt råder en extrem obalans på oljemarknaden och att risken i aktierna är hög, säger Johanna Kull.

Statistik privat handel

Antal affärer per dag** April 2020* Mars 2020 Förändring månad % April 2019 Förändring år %
Avanza 263 400 297 700 -12 110 700 138
Nordnet 90 400 107 600 -16 52 100 74
Skandiabanken 4 100 5 400 -24 2 500 64
Privatspararna, totalt 357 900 410 700 -13 165 200 117

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

Källa: Avanza

Mest köpt hos Avanza Mest sålt hos Avanza
Investor B Lundin Energy
Millicom Byggmax
Swedbank Paradox
Nordea NetEnt
H&M Pfizer
Intrum Evolution Gaming
Scandic Kindred
Getinge SCA B
SAAB Johnson & Johnson
SBB B Procter & Gamble

Källa: Avanza

 

Mest köpt hos Nordnet Mest sålt hos Nordnet
Swedbank Evolution Gaming
Investor Balder
H&M Lundin Energy
Castellum Byggmax
Volvo Atlas Copco
Scandic Hotels G5 Entertainment
Nordea Astra Zeneca
Kinnevik Spotify
SEB Sandvik
Latour EQT

Källa: Nordnet