Spararna dumpar forna favoriter

Spararna inleder året med att sälja av forna spararfavoriter, visar en genomgång från Nordnets Frida Bratt.

Efter nio handelsdagar har Nordnets sparekonom Frida Bratt gått igenom hur spararna har agerat under inledningen av 2020. Den mest nettosålda aktien bland Nordnets sparare är Fingerprint, som under förra året lockade och där spararna bottenfiskade i samband med rapportraset i november.

– Samtidigt är aktien en av börsens mest blankade och alltså den mest nettosålda under det här decenniets första handelsdagar. Antalet Nordnetkunder som äger Fingerprint har minskat med 13 procent jämfört med för ett år sedan, säger hon.

Även flertalet spelutvecklare tar sig in på listan över de mest sålda aktierna och Paradox kommer på plats nummer två.

– Investerarna har sedan noteringen 2016 haft en skakig men god resa fram tills i princip förra året, men under 2019 stod aktien och stampade. Parallellt tycks nervositeten kring höga förväntningar och hög värdering ha ökat bland aktieägarna, och under de första handelsdagarna 2020 ser vi att en hel del kliver av, säger Frida Bratt.

Embracer återfinns på plats 7 på listan.

– Spelutvecklaren har länge varit en favorit bland sparare och förvaltare. Bolaget har visat sig vara en framgångsrik och skicklig förvärvsmaskin och för det har marknaden skickat upp aktien med över 560 procent på över tre år. Det tycks som att många nu passar på att hämta hem vinster.

Sektorkollegan och småspararfavoriten Stillfront är också en av de mest nettosålda aktierna hos Nordnets sparare, men jämfört med för ett år sedan har antalet aktieägare fortfarande ökat med 23 procent.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media drogs med i spåren av Kindreds vinstvarning, men var redan innan detta en av de mest nettosålda aktierna.

– Faktum är att spararna, varav många trott på en jackpott för bolaget när nätspel började tillåtas i USA, under hela året successivt har kastat in handduken i takt med att den negativa intjäningstrenden fortsatt trots bolagsledningens ursäkter. Jämfört med september förra året har antalet aktieägare minskat med nästan 30 procent, samtidigt som aktien på ett år rasat med 60 procent.

Även energilagringsbolaget Saltx tar sig in på listan. Frida Bratt menar att aktien har varit den klara spararfavoriten bland gröna aktier, men att aktien har bjudit på en skumpig resa som pekat på risken i förhoppningsbolag.

– Under hösten meddelade bolaget att man tvingas göra nedskrivningar, vilket tyngde aktien. Bara en kort tid senare fick aktieägarna se aktien rusa som en följd av att bolaget meddelade framsteg vid en pilotanläggning i Berlin. Nu är aktien ned med 40 procent på bara tre månader, och en del hel sparare tycks ha ledsnat eftersom aktien är en av de mest nettosålda under årets första handelsdagar, säger hon.

Mest nettosålda aktier under årets första handelsdagar bland Nordnets kunder i Sverige:

 1. Fingerprint
 2. Paradox
 3. Pandora
 4. Herantis Pharma
 5. Semcon
 6. Nordic Entertainment
 7. Embracer
 8. Catena Media
 9. Saltx Technology
 10. Stillfront
OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
  Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här