Spararna flockar kring Sverigefonder

Den starka börsutvecklingen på hemmaplan gör att spararna fortsätter lockas av Sverigefonder i maj.
Aktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholmsbörsen har stigit med över 20% sedan årsskiftet och Sverigefonder fortsätter locka spararna. Fondkategorin hamnar på förstaplatsen hos Avanza för tredje månaden i rad och även hos Nordnet valde spararna att satsa på Sverigefonder.

”Vi rör oss fortsatt mot en värld bortom pandemin samtidigt som inflationsoron nu är det enskilt största orosmolnet enligt globala förvaltare. Detta gynnar Stockholmsbörsen vars karaktäristika utgörs av mer traditionella industrier som bör bjuda på motståndskraft i en värld med högre inflation och räntor. Intresset för Sverigefonder går inte att ta miste på då 8 av 10 sparkronor under maj går hit”, säger Avanzas Nicklas Andersson.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Sverigefonder Teknikfonder
Globalfonder Gröna energifonder
Fastighetsfonder Asienfonder
Blandfonder Miljöfonder
Europafonder Nordamerikafonder

Även Nordnets sparekonom Frida Bratt pekar på inflationsoron på börsen, samtidigt som det blivit skakigare på börsen.

”En sättning efter en så kraftig uppgång tillhör ett normalt börsmönster och vi har dessutom en negativ säsongseffekt. Men nervositeten kring den amerikanska inflationen och ränteuppgången är ständigt närvarande nu, och lär komma och gå. Räkna med att de amerikanska inflationssiffrorna blir nagelbitare kommande månader”, säger hon.

Spararna lämnar grön energi

Frida Bratt noterar att nervositeten på börsen främst slagit mot tillväxtbolag.

”De högre värderingarna i tillväxtaktier är svårare att räkna hem i ett högre ränteläge. Det slår mot exempelvis sektorn förnyelsebar energi, som till sin natur just består av många förhoppningsbolag. Sektorn var stekhet under hösten med uppgångar i enskilda bolag på i vissa fall flera hundra procent. Men nu har luften i flera pyst ut och med det även fondspararnas intresse för fondkategorin”, säger hon.

Även om klimatfonder nu säljs nu av på bred front bland Nordnets sparare tycks nordisk teknik fortfarande locka.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag BNP Paribas Energy Transition
Länsförsäkringar Global Indexnära Handelsbanken Hållbar Energi
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Thematica – Future Mobility
Swedbank Robur Access Asien BGF Next Generation Technology
TIN Ny Teknik MS INVF US Growth
AMF Aktiefond Småbolag JPM China
Swedbank Robur Ny Teknik Öhman Obligationsfond
Spiltan Räntefond Sverige Gladiator
Öhman Etisk Emerging Markets Nordea Klimatfond
SPP Aktiefond Global HSBC GIF Economic Scale Global

”Ny teknik-fonderna är populära – de tycks ha blivit en hörnsten i mångas månadssparande. De kan ses som bra komplement till annars ofta bank- och verkstadstunga fondportföljer”, säger Frida Bratt.

Signalvärde hos fastighetsfonder

Hos Avanza följs intresset för Sverigefonder följs av globalfonder och fastighetsfonder.

”Fastighetsfonder som intar tredjeplatsen utgör ett intressant signalvärde. Detta då kategorin varit en av de mest sålda bland fondspararna senaste tiden samtidigt som temperaturen och aktiviteten i branschen varit desto hetare. Nu verkar fondspararna ha hittat tillbaka till Fastighetsfonder och det blir därmed spännande att se om detta trendskifte håller i sig”, fortsätter Nicklas Andersson.

Samtidigt återfinns även gröna energifonder in på säljsidan hos Avanza. Men månadens mest sålda fonder är teknikfonder.

”I mitten på februari inleddes en korrektion på den amerikanska teknikbörsen Nasdaq. Fram till början av mars sjönk Nasdaq Composite 12 procent samtidigt som många enskilda bolag föll desto mer. Det här fick fondspararna att ta hem en del vinster och på så sätt finansiera rotationen tillbaka till Sverigefonder. En trend som fortfarande håller i sig”, säger Nicklas Andersson.