Spararna lockas av kursförlorare

Spararna har nu hoppat på sektorrotationen mot värdebolag, men passade under mars även på att plocka upp kursförlorare.
Aktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT och Tobias Ohls

Trots ränteoro och problem i vaccinutrullningen verkar Stockholmsbörsen verkar vara på väg mot den bästa marsmånaden på närmare 20 år.

”Mars månad ifjol var historisk på många sätt och vis. Aktiviteten på marknaden saknade motstycke i modern tid. Månaden bjöd både på en nedgång om 26% och en återhämtning om 18%. Nu ett år senare ser vi att privatspararnas affärer ligger kvar kring fjolårets rekordnivå”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Mest köpt hos Avanza Mest sålt hos Avanza
Volvo B Evolution Gaming
Embracer Nordea
Tesla Telia Company
Oncopeptides Swedbank
Investor B H&M
Boliden Enlabs
PowerCell Midsona
Stillfront Millicom
Bonesupport Handelsbanken A
Roblox SEB A

Han ser att sektorrotationen mot värdebolag fortsätter, men att spararna även passade på att köpa kursförlorare under månaden.

Embracer och Volvo lockar

Avanzas köplista toppas i mars av Volvo.

”Volvo meddelade marknaden att den globala halvledarkris vi befinner oss i kommer att ha en betydande påverkan på tillverkningen under andra kvartalet. Produktionsneddragningarna kommer påverka både intjäning och kassaflöde, något som fick aktien att sjunka. Som mest var aktien ner 10% under månaden, vilket fick privatspararna att trycka på köpknappen”, säger Nicklas Andersson.

Dessutom lockade Embracer och Tesla.

”Båda aktierna noterade en större nedgång under månaden samtidigt som de utgör favoriter bland privatspararna, som nyttjade nedgången till att köpa mer”, säger Nicklas Andersson.

Spararna tror på tillväxtbolag

Även Nordnet har märkt av sektorrotationen.

”Rotation mot bank och cykliskt har spelat Stockholmsbörsen i händerna. I februari såg vi tydligt att spararna hoppade på denna rotation, men i mars domineras köplistan, med några undantag, till stor del av tillväxtbolag”, säger Frida Bratt.

Dock säger hon att spararna inte ser rotationen mot den så kallade gammelbörsen som cementerad.

”Dessutom har ju verkstad och bank kommit ikapp väldigt snabbt sedan årsskiftet. Då passar spararna på att sälja av; tre av fyra storbanker finns på säljlistan i mars”, säger Frida Bratt.

Mest köpt hos Nordnet Mest sålt hos Nordnet
Embracer Sinch
Volvo SEB
Investor Evolution Gaming
SAS Nordea
SBB Husqvarna
Tesla Telia Company
Kinnevik Swedbank
Bure Equity Swedish Match
Powercell Astrazeneca
Ratos Securitas

Även hos Nordnet lockade Embracer och aktiern toppar köplistan i mars.

”Det var ett stort intresse för bolagets riktade nyemission, vilket stärker förtroendet för bolaget ännu mer även bland privatspararna. Dessutom påminner framgången med spelsläppet Valheim återigen om VD Lars Wingefors förmåga att hitta och förvärva kvalitativa spelutvecklare”, säger Frida Bratt.

Näst mest nettoköpt är Volvo.

”I slutet av månaden fick vi det oroande beskedet att halvledarbristen kommer att resultera i stora produktionsstörningar. Frågan man som investerare bör ställa sig är dels varför inte Volvo kunde förutse omfattningen av problemet när andra bolag kunde göra det, dels hur länge, hur många kvartal, detta kommer att ligga kvar och störa”, säger Frida Bratt.

Vinsthemtagningar i Evolution Gaming

Avanzas säljlista toppas återigen av Evolution Gaming, som till synes finansierar köpen i kursförlorarna.

”Evolution Gaming är en favorit bland privatspararna som gjorde entré i OMXS30 i samband med inledningen av börsåret 2021. Antalet aktieägare har stigit 400% sedan början av förra året och 27% sedan början av detta börsår. Starten på karriären inom indexet kastar ingen skugga över aktien som stigit 51% sedan årsskiftet, mest i hela OMXS30″, säger Nicklas Andersson och fortsätter:

”För andra månaden i rad ser vi dock vinsthemtagningar bland privatspararna som rimligen bidrar till ombalansering av privatspararnas portföljer. En delikat paradox när en aktie stiger kraftigt samtidigt som vikten i ens portfölj då ökar. Antalet ägare har stigit senaste månaden, trots att det är den mest sålda aktien, vilket återigen vittnar om just vinsthemtagningar.”