Spararna säljer av klimatfonder

Spararna tar hem vinsten fjolårens vinnare, fonder med fokus på förnyelsebar energi och teknikfonder.
Nordnet och Avanzas sparkeonomer
Frida Bratt och Nicklas Andersson. Foto: Foto: Nordnet, Fredrik Sandborg/TT och Avanza.

Avanzas sparare gör 104 200 fondaffärer per dag i april,  65% fler än samma månad i fjol.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Sverigefonder Gröna energifonder
Globalfonder Teknikfonder
Blandfonder Asienfonder
Europafonder Miljöfonder
Nordamerikafonder Energifonder

”Stockholmsbörsen har stigit närmare 5% under den utdelningstäta aprilmånaden och fortsätter därmed sin resa norrut. Sverige sticker dessutom ut i ett globalt perspektiv som en av de bästa börserna i år när rotationen mot värdebolag fortsätter, vilket spararna tagit fasta på”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza, i ett pressmeddelande.

Sverigefonder och globalfonder favoriseras för andra månaden i rad. Nästan varannan fondkrona går till Sverigefonder under månaden.

”Rapportsäsongen som vi nu befinner oss i vittnar om en imponerande återhämtning för många bolag. Både jämfört med förra året och jämfört med de förväntningar som funnits i marknaden. Detta är något som ger Stockholmsbörsen och därmed Sverigefonder energi”, säger Nicklas Andersson, och fortsätter:

”Vi ser ett fortsatt fokus på att exponera sig mot global återhämtning. Även om USA är världens största ekonomi och kapitalmarknad så får spararen i globalfonder en exponering mot fler länder och ekonomier. En globalfond är ett bra alternativ i ett balanserat sparande. Världen är börsnoterad och denna fondkategori gör att spararna får ta del av den värdetillväxt som sker utanför Sveriges gränser.”

Mest köpta hos Nordnet  Mest sålda hos Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag BGF World Energy
Länsförsäkringar Global Indexnära Franklin Natural Resources
Swedbank Robur Ny Teknik BGF World Financials
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära BNP Paribas Energy Transition
Swedbank Robur Access Asien Thematica – Future Mobility
Öhman Etisk Emerging Markets JPM China
Spiltan Räntefond Sverige Öhman Obligationsfond
AMF Aktiefond Småbolag GAM Multistock China Evolution
DNB Global Indeks Nordea Indienfond
SPP Aktiefond USA Nordea Klimatfond

Även hos Nordnet  flödade fondkronorna in i globalfonder, men även tillväxtmarknadsfonder.

”Flera tillväxtmarknader ligger efter i återhämtningen, vilket kan göra att det finns mer att hämta där. Däremot säljer spararna rena Kinafonder. Det finns en oro för tillbakadragna stimulanser i Kina, samtidigt som techfrossan under våren slagit hårt mot kinesiska teknikbolag”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Allra mest populär var dock en fond med en helt annan inriktning, Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

”Den har blivit något av en institution i många sparares portföljer, liksom investmentbolagen generellt. De karaktäriseras nu av fallande rabatter och höga premier, och jag tycker man ska tänka till både en och två gånger innan man köper ett bolag till skyhög premie. Men fonden erbjuder riskspridning och investmentbolag som sådana är fortfarande en mycket god investeringsidé”, säger Frida Bratt.

Avanzas sparare tar hem vinsten i fjolårets två favoriter: gröna energifonder och teknikfonder.

”För andra månaden i rad ser vi att spararna tar hem lite vinster i den kategori som både favoriserats och stigit kraftigt under fjolåret. En ombalansering här är helt enligt skolboken”, säger Nicklas Andersson.

Även hos Nordnet fortsätter fonder med fokus på förnyelsebar energi att dominera på säljsidan.

”Förnyelsebar energi gick som tåget i höstas, men i takt med att utvecklingen nu istället sackat efter har också spararnas intresse avtagit”, säger Frida Bratt, som även märkt av ett minskat intresse för teknikfonder.

”Ny teknik-fonder har prenumererat på köptoppen, och har gett extremt bra avkastning framför allt under förra året. I april ser vi dock en liten tendens till avtagande intresse. Spararna har länge hållit kvar vid dem trots rotationen mot cykliskt, men kanske ser vi nu början på en vändning”, säger hon