Spararna storköper i Hexatronic i raset: ”Ingen förtroendekris”

Nordnets sparare köpte på sig aktier när Hexatronic kollapsade på Stockholmsbörsen under tisdagen. "I den här gruppen sparare finns uppenbarligen ingen förtroendekris för bolaget, trots det tunga året där bolaget blivit allt mer ifrågasatt", säger sparekonomen Frida Bratt.
Frida Bratt, sparekonom Nordnet.
Frida Bratt, sparekonom Nordnet.

”Tillväxten är bortblåst i fiberbolaget Hexatronic. Den stora skulden och svaga vinstkvaliteten gör det svårt att våga tro på den långsiktiga potential som går att se i aktien.” Så skrev Affärsvärlden i den senaste analysen av Hexatronic.

Det var i början av november och då stod aktien i drygt 26 kr.

Sedan dess har det hänt en hel del. Under tisdagen vinstvarnade Hexatronic – varpå aktien kollapsade totalt. Aktien rasade 36 procent igår. Under onsdagen rekylerar den upp 6% till 18,54 kr.

Hur gjorde då spararna när aktien rasade? De köpte.

”Igår nettoköpte Nordnets kunder Hexatronic i raset. Faktum är att Hexatronic var den mest nettoköpta aktien bland Nordnets svenska kunder igår, och även den mest handlade”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Den stora handeln i Hexatronic-aktien är inget nytt fenomen på Nordnets plattform.

”Hexatronic är den åttonde mest handlade aktien av Nordnets svenska kunder under 2023 och det är den elfte mest nettoköpta aktien i år. I den här gruppen sparare finns uppenbarligen ingen förtroendekris för bolaget, trots det tunga året där bolaget blivit allt mer ifrågasatt.”

Antalet ägare har dock inte ökat. Snarare tvärtom.

”Det är befintliga aktieägare som köper mer, och aktiva traders som vill tjäna pengar på de kraftiga kursrörelserna, snarare än att nya långsiktiga sparare går in i aktien i det här läget. Istället har faktiskt antal aktieägare minskat något, om än inte särskilt mycket, sedan Viceroy gick ut med sin kritik i maj. Hexatronic finns inte med bland de 30 mest ägda aktierna bland Nordnets svenska kunder.”

Avanzas plattform var handeln i Hexatronic under tisdagen klart större än under måndagen. Även där nettoköptes aktien under raset, uppger privatekonomen Felicia Schön.

En som såg tisdagens jättenedgång som ett köpläge är Hexatronics vice VD Martin Åberg. Han köpte igår på sig 20 000 aktier i fiberkommunikationsbolaget, enligt Finwire.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets