Spararna tankar Sverigefonder

Spararna är mer positiva efter nya börsrekord och en nykomling på fondköptoppen hos Avanza är Sverigefonder.
Spararna tankar Sverigefonder - pengar-pensionar-ekonomi-700_binary_6961273.jpg

Världens börser har fått ny fart och Stockholmsbörsen har under november nått nya rekordnivåer. Minskad konjunkturoro och positiva handelssignaler har fått spararna mer positiva och sparandet till aktiefonder är mer än dubbelt som stort som årssnittet, enligt ett pressmeddelande från Avanza.

Avanzas sparare gör 3 fondaffärer per fondkund i november, 15 procent fler än i fjol och köplistan för månaden toppas av breda globalfonder.

– Globalfonder är svenskarnas nya allemansfonder och har närmast parkerat sig på köptoppen de senaste åren. I november går var tredje fondkrona till just globalfonder och här utmärker sig billiga indexfonder. Åtta av de tio mest köpta globalfonderna har en total avgift på under 0,5 procent. Dessa fonder utgör en bra bas i sparandet då de ger exponering mot hela världen, till en låg prislapp”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Sverigefonder lockar också spararna.

– I Sverigefonder gör spararna de största köpen på över två år. Mest köper man Sverigefonder som inriktar sig på småbolag. Det kan vara klokt. En traditionell Sverigefond är vanligtvis relativt bank- och verkstadstung, medan en småbolagsfond ger exponering mot en större mix av branscher och ofta innehåller bolag som uppvisar en högre vinsttillväxt, säger Johanna Kull.

Säljlistan hos Avanza toppas av hedgefonder.

– Hela idén med hedgefonder är att de ska generera avkastning oavsett börsklimat, men senaste åren har många av dem inte hållit emot när börsen vikt och inte heller hängt med vid börsuppgång., säger Johanna Kull.

Även Nordnet menar att den svaga kronan har hjälpt till att lyfta USA- och globalfonder rejält. Att Wall Street bjöd på flera kursrekord under månaden har fått fondspararna att sälja av USA-fonder, menar Nordnets sparkonom Frida Bratt.

– Många vill hämta hem vinsten. Vi ska också ha i åtanke att en stor del av uppgången i framför allt USA-fonderna, men också globalfonderna, förklaras av kronförsvagningen.  För varje dollar spararen köper fondandelar för får man mer tillbaka i kronor, säger Frida Bratt i ett pressmeddelande.

Globalfonder behålls dock även av Nordnets sparare.

– Globalfonder är fortfarande favoriten, men spararna vågade även satsa på tillväxtmarknadsfonder. En Asienfond är i november den näst mest nettoköpta fonden, och det hör inte till vanligheterna, säger Frida Bratt.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Globalfonder Hedgefonder
Sverigefonder Korträntefonder (Euro)
Blandfonder Guldfonder
Teknikfonder Råvarufonder
Tillväxtmarknadsfonder Brasilienfonder

Källa: Avanza

 

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Gladiator
Robur Access Asien BlackRock IIF World Gold Fund
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index SEB Nordamerikafond Småbolag
Spiltan Räntefond Sverige Morgan Stanley US Growth Fund
Länsförsäkringar Global Index Skagen Kontiki
DNB GL Indeks Franklin Gold & Precious Metals Fund
SPP Aktiefond Global Öhman Sverige Hållbar
Spiltan Globalfond Investmentbolag JP Morgan US Technology
SEB Sverige Indexfond Templeton GCC Bond Fund
Plus Småbolag Sverige Index Simplicity Norden

Källa: Nordnet

 

 

November
2019

Oktober
2019

Förändring
månad %

November
2018

Förändring
år %

Fondkunder

548 900

538 700

2

458 200

20

Fondaffärer

1 652 100

1 530 800

8

1 180 800

40

Fondaffärer per fondkund och månad

3,0

2,8

7

2,6

15

Fondaffärer per dag

55 100

51 000

8

39 400

40

Källa: Avanza

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.