SPECIAL: KAPITALMARKNADEN – Wall Street blir ännu starkare
Ett av motiven bakom EMU var att skapa större bredd i denfinansiella sektorn och bidra till framväxten av flerframgångsrika finansföretag i Europa. Men utvecklingen underandra halvan av 1990-talet har gått i precis motsatt riktning.För fyra-fem år sedan fanns ett par europeiska investmentbankermed om inte globala så i alla fall internationella ambitioner:franska Paribas, tyska Deutsche Morgan Grenfell, brittiska BZWoch NatWest Markets, holländska ING och ABN Amro samtschweiziska UBS, SBC och CSFB.I dag återstår i stort sett bara Deutsche och schweizarna. UBSoch SBC har gått samman och arbetar under namnet Warburg DillonRead medan CSFB lever vidare på egna meriter tack vare sin storaUSA-rörelse, etablerad redan 1978. Holländarna har däremotdragit ned ambitionerna, liksom Paribas som numera är enutpräglat Europafokuserad nischaktör. De brittiska firmorna haravyttrats.
I våras tog Deutsche ett stort steg genom att köpa amerikanskaBankers Trust. Därmed har Deutsche under 1990-talet lagt nedöver 25 miljarder kronor på utländska förvärv och raggningar avspecialistteam inom investmentbanking. Den senaste affäreninnebär att den tyska koncernen tar ett steg närmare målet attbli en global spelare.Men mycket återstår. De tyska och brittiska försöken att växa idetta segment hämmas av att firmorna möter hård konkurrens påsina hemmamarknader, samtidigt som dessa hemmamarknader saknarUSA-marknadens enorma bredd och djup. Däremot är det betydligtlättare för de banker som sänker ambitionerna något och riktarin sig på att bli regionala firmor. ABN Amro och Carnegie ochEnskilda är bra exempel på detta.I stället har USA-firmorna befäst sin ställning somvärldsdominanter. Enligt en studie av Stern Business School iNew York tog de tio största mäklarhusen i fjol hem 77 procent avde internationella förvärvs- och fusionsaffärerna, vilket är enfördubblad andel jämfört med 1990. Av dessa banker är sjuamerikaner och bara tre européer (CSFB, Deutsche och Warburg).
Vad ligger bakom jättarnas dominans?
En förklaring är att firmorna behöver ha större balansräkningarför att kunna hantera stora transaktioner. En annan är attstordrift ger skalfördelar i denna bransch som så många andra.Tillgång till en stor hemmamarknad är ovärderlig. En tredjeförklaring är antagligen företags-kulturell: amerikanska företagär skickligare att driva verksamheter som denna, där ett stortantal konkurrensinriktade primadonnor ska fås att dra åt sammahåll. En fjärde orsak är att USA-firmorna av naturliga skäl harett paneuropeiskt perspektiv på exempelvis aktiehandel i Europa,något som européerna saknar. Dessutom har Wall Street-firmornaalltid sett det som naturligt att analysera branscher i ställetför nationella börser, vilket i dag är högsta mode i EMU-Europa.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.