SPECIAL: MILJÖREDOVISNING: Elanders bäst

Elanders får priset Årets Miljöredovisning. Företaget är bäst påatt visa de ekonomiska effekterna av sin miljöpåverkan.

Tryckerikoncernen Elanders får utmärkelsen ÅretsMiljöredovisning, i hård kamp med SAS och Modo som tidigare fåttpriset. Det som fällde avgörandet var Elanders konsekventa sättatt visa hur miljön påverkar ekonomin. I den separatamiljöredovisningen finns ett informativt avsnitt omräkenskaperna. Och framför allt finns all relevant ochframåtblickande information i den vanliga årsredovisningen.Elanders redovisar miljörelaterade kostnader, främstavfallshantering, rening, olika avgifter, försäkringar ochkoldioxidskatt samt intäkter, främst från återvinning av papper.Det framgår vilka besparingar som kan göras genom att minskapappersspillet i olika delar av processen, vid start, rullbyten,inställning av pressen, lagring, tillskärning, transporter. Ifjol minskade spillet med 5 procent vilket fick nedinköpskostnaderna med 6 miljoner kronor.

Enligt redovisningen är de miljörelaterade kostnaderna ochintäkterna på ungefär samma nivå. Det framhålls dock attintäkterna från återvinningen kommer att minska i år eftersompriserna på returpapper sjunkit med 30 procent. Samtidigt ökarkostnaderna i och med att flera bolag i koncernen certifierasenligt ISO 14001. Elanders lämnar också annan relevant ekonomiskinformation, exempelvis att det inte finns några kända miljöskulder ellertvister med miljömyndigheterna och att den nya miljöbalken intekommer att medföra några större konsekvenser för koncernen.För Elanders är det av stor vikt att ha Svanenmärkta produkter,alltså trycksaker som fått Nordiska ministerrådets licens attmiljömärkas med svanensymbolen. För att klara det måsteprodukterna uppfylla särskilda kriterier vad gällermiljöbelastning. Miljömärkningen är i dag normalt inte avgörandeför en kund. Men kraven på miljömärkning ökar och Elandersbedömer det som en affärsrisk att inte ha en licens, snarare änatt det är en konkurrensfördel.

Poäng för konkurrenter

I miljöredovisningen har Elanders gjort en jämförelse med andrabolag i den grafiska branschen och använt det poängsystem förtryckprocessen som Svanenkriterierna innehåller. Det framgår attElanders bolag genomgående ligger bra till, men att någraenheter har högre miljöpåverkan än konkurrenterna.Tryckerier har en ganska stor miljöpåverkan i form av pappers-och färgspill, limrester, utsläpp av lösningsmedel ochsvårnedbrytbara kemikalier. Satsningen på elektroniskpublicering är ett sätt att komma ifrån miljöbelastningen. Menmånga trycksaker kan inte ersättas med elektronisk information.Miljöfrågan har en framträdande plats i Elanders årsredovisning.Det intensifierade miljöarbetet nämns som en av årets viktigastehändelser och styrelseordförande Carl Bennet framhåller attElanders alltid ska tillhöra dem som leder utvecklingen ibranschen. Ett av miljömålen i år är att alla Elanderstryckerieri Norden ska ha uppnått licens för Svanenmärkta trycksaker.Elanders var från början ett familjeägt katalogföretag iKungsbacka. När Carl Bennet klev in på ägarsidan 1997 påbörjadesen aggressiv förvärvsstrategi (bland annat Gummessons, Lithorex,Tofters, Skogs och i år Telia InfoMedia Partner, Pennon ochbrittiska Hindson Print). Omsättningen har mer än fördubblatsoch Elanders har blivit Nordens största grafiska koncern medmålet att växa 10-15 procent, varav hälften genom köp avföretag.

Femte gången

Utmärkelsen Årets Miljöredovisning delades i går, 7 september,ut för femte gången av Företagsekonomiska Institutet, isamarbete med Affärsvärlden. I år deltog 45 tävlande, vilket ärrekordmånga. Årets segrare, tryckerikoncernen Elanders, ärbetydligt mindre än de företag som tidigare tagit hem priset:Modo, Kvaerner och SAS (två gånger). Det visar att det inte baraär storkoncerner som har något att hämta i denna tävling.Syftet med utmärkelsen är att stimulera utvecklingen avregelbundna, konkreta och jämförbara miljöredovisningar. En jurygranskar rapporterna utifrån ett antal uppställda kriterier. Detär inte bara de separata miljöredovisningarna som beaktas utanäven avsnitt om miljön i årsredovisningen. Särskilt stor viktläggs vid relevant information om de ekonomiska effekterna, nuoch i framtiden, av företagens miljöpåverkan.Juryn har bestått av ordförande Olof Herolf, auktoriseradrevisor på revisionsbyrån Öhrlings Price Waterhouse Cooper, SuneCarlsson, direktör och styrelseordförande i SverigesKontoristförening, Karl Lidgren, professor i miljöekonomi vidLunds universitet och Lars-Eric Bränfeldt, ansvarig för blandannat miljöbevakningen på Affärsvärlden. Juryn har haft hjälp avUlrika Wennberg vid Internationella Miljöinstitutet i Lund.Juryns fullständiga motivering finns på Affärsvärldens hemsida:www.afv.se/miljo.

Rekordmånga

Tidigare vinnare i Årets Miljöredovisning och antal tävlande.Med år avses när priset delats ut.

År Vinnare Hedersomnämnande Antal tävlande1995 Modo ASG, Astra, SCA Graphic Paper 111996 SAS Assidomän, Kvaerner, Modo 251997 Kvaerner Ica, Modo, SAS, Skanska, Stockholm Energi 281998 SAS Assidomän, Astra, Electrolux, NCC, Nefab, 42 Malmöhus läns landsting, Stockholm Energi, Scan1999 Elanders Astra, Birka Energi, KF, Modo, NCC, SAS, 45 Stockholms läns landsting, Volvo

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.