Spelet om mirakelmedicinen

Medivir har precis fått ut en ny, svensk succémedicin på marknaden. Men framgången hotas redan av grundaren Bo Öbergs gamle vän och konkurrent.

För ett och ett halvt år sedan åt läkemedelsbolaget Medivirs grundare Bo Öberg middag i San Francisco med John Martin, vd på branschkollegan Gilead. Det hade varit en solig vårdag och de båda vännerna träffades på The Waterbar restaurant inte långt från Fisherman’s Wharf, den turisttäta delen av stadens hamnkvarter.

De känner varandra sedan länge. Första gången de träffades var på en läkemedelskonferens, The International Conference on Antiviral Research, för snart 30 år sedan. Forskningsområdet var då förhållandevis nytt och konferensen hade inte fler deltagare än att de rymdes i ett större klassrum. Det rörde sig om ett 50-tal personer. Bo Öberg var ansvarig för den antivirala forskningen på svenska Astra, John Martin hade samma befattning på den amerikanska läkemedelsjätten Bristol Myers Squibb. De båda forskarna gillade varandra och behöll kontakten. Om Öberg befann sig i San Francisco träffades de och åt middag.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här