Spiltan vill splitta “Sveriges dyraste aktie”

Investment AB Spiltan, vars aktie handlas på plattformen Pepins, planerar att genomföra en aktiesplit i kombination med ett inlösenprogram.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Aktiens senaste notering var 10.800 kronor och bolaget själv kallar den “Sveriges dyraste aktie”.

En extra bolagsstämma i höst ska besluta om en split på 100:1 av Spiltanaktien. Samtidigt ska beslut tas om inlösen av tre av 100 nya aktier.

“Förslaget är att göra inlösen till cirka 80 procent av den uppskattade substansen, vilket innebär att aktieägarna kommer att kunna lösa in aktier för cirka 120 miljoner kronor”, skriver bolaget.

Spiltans vd Per Håkan Börjesson har tidigare motsatt sig en split med motiveringen att “en pizza blir inte större när man delar på den”. Nu har han, som ofta hämtar inspiration från den amerikanske finansmannen Warren Buffet och dennes bolag Berkshire Hathaway, ändrat sig.

“Samtidigt kan jag konstatera att även om det är ologiskt, har aktiepriset ändå en betydelse för att attrahera nya aktieägare. Om man dessutom vill göra ett inlösenförfarande är det komplicerat med ett högt aktiepris”, citeras han i pressmeddelandet och fortsätter:

“Jag har även konstaterat att Warren Buffett har lanserat en baby-Berkshireaktie med en 1/1500 dels värde. I USA är det möjligt att ha olika kvotvärden på aktier i samma bolag, så Berkshire kunde behålla sin A-aktie. Det är inte möjligt i Sverige enligt vår aktiebolagslag, så en split blir en logisk variant. Sammantaget har även jag slutligen kommit fram till att “det är lättare att äta en pizza om man delar på den”.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här