Splittrad modell

Varför nöja sig med ett börsbolag när det går att ha flera. Både Sigma och Bergman & Beving splittrar bolagen i tre delar.

De senaste två veckorna kanske vi har sett en nyordning på börsen som går ut på att börsbolagen delas upp och särnoteras i delar. Hittills i år har två noterade bolag, teknikhandelsföretaget Bergman & Beving och IT-bolaget Sigma beslutat sig för att klyva företagen i tre delar.

Assa ut från Securitas

En splittring eller avknoppning brukar vara en bra idé för företag som är missnöjda med kursutvecklingen och som tycker att de verkligt spännande delarna i verksamheten inte får det ljus och uppmärksamhet som de förtjänar. En av de mest framgångsrika uppdelningarna som har skett på Stockholmsbörsen var när Assa Abloy separerades från Securitas.

En viktig anledning till Assa Abloys framgång var att bolaget fick en egen företagsledning och resurser i form av en egen balansräkning. Med dessa vapen i hölstret har Assa Abloy genomfört ett otal företagsuppköp som gjort bolaget till världens ledande låsföretag. Även fjolårets uppdelning av Modo, i Modo Paper och Holmen får anses som framgångsrik.

När ett börsbolag delas upp brukar den viktigaste drivkraften vara att företagsledningen vill synliggöra ett tillväxtområde som döljs av helheten. Uppdelningen sker ofta när huvudbolagets tillväxt börjar avta. När allt är frid och fröjd på börsen, och bolaget ökar både försäljning och vinster, brukar det affärsområde som växer mest bidra till att höja hela företagets värdering.När börskursen senare viker nedåt förändras värderingen och helt plötsligt värderas tillväxtområdet i den stora koncernen under affärsområdets motiverade värde.

Snabbväxande kunder

Måndagens uppdelning av Bergman & Beving är ett bra exempel på ovanstående. Ett av de blivande börsbolagen, B2B Tech, har snabbväxande kunder inom telekommunikation, elektronik och IT. Den attraktiva kundbasen kommer antagligen att leda till att affärsområdet får högst p/e-tal av de tre blivande Bergman & Bevingbolagen. Åtminstone är förutsättningarna goda för att bolaget ska värderas högre än dagens Bergman & Beving som handlas till futtiga p/e tio.

Även i Sigma finns det delar som tjänar på att särnoteras som eget bolag. Ett av Sigmas blivande bolag är nämligen en direkt konkurrent till HiQ som är ett av börsens numera få omsusade IT-bolag med mycket hög värdering. Sigmas storägare Dan Olofsson hoppas naturligtvis att det nya börsbolaget ska värderas med HiQ:s värdering som mall.

Ett ytterligare skäl till att dela upp en koncern på flera bolag är att det kan vara lättare att göra strukturaffärer med andra företag. Det är till exempel ett av de argument som Bergman & Bevings företagsledning anger för en uppdelning.

Ingen garanti

Uppdelning och särnotering av verksamheten brukar premieras av aktiemarknaden, även om Sigmas aktiekurs efter ett omedelbart kurslyft i samband med nyheten nu åter handlas till samma aktiekurs som gällde före särnoteringen.

Åtgärden är dock långt ifrån någon garanterad framgångsformel. Administrationen blir av naturen mer omfattande och i stället för att producera en årsredovisning och fyra delårsrapporten måste bolagen nu trycka tre årsredovisningar och tolv delårsrapporter.

Dessutom dras alltjämt småbolag med en betydande rabatt jämfört med stora börsnoterade företag. Rabatten borde ju snarast öka när värdet på börsbolaget minskar med en tredjedel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.