Spotify-grundaren Martin Lorentzon lämnar ordförandeposten

UPPDATERAD. Spotifys medgrundare Martin Lorentzon har släppt klubban i Spotify, kan Affärsvärlden berätta. Daniel Ek är nu både vd och ordförande.

Martin Lorentzon är inte längre ordförande, varken i Spotifys moderbolag eller i det svenska verksamhetsbolaget. Det visar bolagsregister i Luxemburg och Sverige.

Sedan i mars i år är Lorentzon vanlig ledamot i det Luxemburg-registrerade moderbolagets styrelse, där han tidigare höll i klubban. Posten har istället medgrundaren Daniel Ek tagit över. Samma förändring skedde nu i juli i det svenska bolaget. Daniel Ek är alltså nu både vd och ordförande i Spotify.

Att Daniel Ek tagit ett starkare grepp om bolaget och att Lorentzon inte längre håller i styrelsemötena bekräftas också av Affärsvärldens källor. Enligt uppgift är det de amerikanska ägarna som ligger bakom förändringen. Spotifys presschef Sofie Grant dementerar dock att det är amerikanerna som fått Martin Lorentzon att lämna.

– Denna uppgift är direkt felaktig och stämmer inte, säger hon.

Förändringarna är en av många åtgärder som Spotify vidtagit inför en eventuell börsnotering. I somras rekryterade bolaget IR-chefen Paul Vogel, som arbetat många år som aktieanalytiker, bland annat på amerikanska investmentbanken Morgan Stanley.

Någon exakt tidpunkt för börsnoteringen har ännu inte offentliggjorts, men mycket tyder på att den äger rum senast hösten 2017.

Spotify visar fortfarande stora förluster. Omsättningen förra året uppgick till 1,9 miljarder euro, motsvarande 18,9 miljarder kronor. Rörelseförlusten under samma period låg på 184,5 miljoner euro, alltså cirka 1,8 miljarder kronor.

Martin Lorentzon och Daniel Ek grundande Spotify år 2006. Bolagets nätmusiktjänst har sedan dess vuxit kraftigt och hade i maj i år över 100 miljoner användare i 59 länder.

Spotify har bidragit starkt till att stöpa om hela branschen. Bolaget startades tillsammans med skivbranschen och fyra stora skivbolag – Universal, EMI, Warner och Sony BMG – tillhör ägarna. Även svenska riskkapitalbolagen Creandum och Northzone tillhör Spotifys större ägare. Enligt uppgifter i amerikanska tidningar värderas bolaget till närmare 75 miljarder kronor.

Affärsvärlden har sökt Martin Lorentzon, utan resultat.

For an english version, click here.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.