Sprickan kring Scania
Det är sedan några år klart att Södertäljeföretaget Scanias öde bestäms i Wolfsburg i Tyskland. Men vad och vem som bestämmer på Volkswagens huvudkontor tycks det råda delade meningar om. Den nye vd:n för Volkswagen, Dr Bernd Pischetsrieder, gillar inte lastbilar utan har ställt i utsikt att kontrollposten som Volkswagen köpte av Investor är till salu.
Men det verkar inte den förre vd:n och nuvarande styrelseordförande, Dr Ferdinand Piëch tycka är lika självklart. Till Die Welt sade han nämligen att nya personbilsaffärer inte är aktuella medan han är intresserad av att köpa lastbilsföretag.
Överhuvudtaget har Scania hamnat i en mycket märklig förarsits. Makten i bolaget delas av Volvo (30 procent av rösterna), Volkswagen (34 procent) och Investor (15 procent). Volvo vill äga Scania men får inte för EU-kommissionen, Investor har redan en gång sålt sina Scaniaaktier och har därmed i praktiken avsagt sig maktambitionerna och Volkswagen ska åtminstone fram till intervjun med Piëch ha låtit förstå att det nu bara är personbilar som gäller.
Östling på andra tankar
Leif Östling, som tidigare har sagt vad han tycker om ägarna, har nuförtiden annat att tänka på. Det ser nämligen ut som om problemen på den amerikanska lastbilsmarknaden har fortplantat sig till Europa, som är Scanias huvudmarknad. Hur svag lastbilsförsäljningen är i Europa vet vi nästa tisdag när bolagets niomånadersrapport presenteras.
Men redan innan dess får vi en inblick i lastbilsproblematiken när Volvo kommer med rapport den 24 oktober. Volvo kommer att presentera resultatet på Berns i Stockholm.
Volvos forna moderbolag SKF överger däremot inte sin hemstad. På förra veckans kapitalmarknadsdag hade bolaget lyckats locka ett 70-tal analytiker till Göteborg. Det var dock inte några stora nyheter som bjöds. Men med tanke på att bolagets vinst hålls uppe på en bra nivå trots konjunkturförsämring verkade det som om åhörarna var nöjda.
Märklig matematik
Det är inte bara i Göteborg det händer saker. Två mindre börsnoterade IT-bolag från Lund kom med niomånadersrapporter i veckan. Medan Axis lyckades skrämma fram en vinst på 1 miljon kronor under tredje kvartalet räddades Doro av storägaren Rune Andersson som nu tar över bolaget. Axis rapport var märklig. Aktiemarknaden hade räknat med stigande försäljning och fortsatta förluster. I stället blev det tvärtom. Förlusten blev till vinst och försäljningen minskade i stället för att öka. Hur det går ihop kan nog bara akademikerna i Lund räkna ut.
Tryckeribranschen må väga lätt på börsen, men de är många. Branschen utgör bara 0,2 procent av börsens totala marknadsvärde. Men när nu lilla Printcom, med en omsättning på knappt 200 miljoner kronor, tar bakvägen till börsen genom att låta Timespace Radio köpa företaget finns det hela åtta tryckerier på börsen. Därmed är det upplagt för strukturaffärer och för Timespace betyder affären att bolaget ger upp sin gamla affärsidé. Bolaget har försökt utveckla trådlöst bredband men har inte klarat av att förklara finessen med sin produkt, i vart fall inte för aktiemarknaden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.