Squid Game-kryptovaluta var bluff

En kryptovaluta döpt efter den framgångsrika sydkoreanska Netflix-serien Squid Game rusade i höjden. Men nu har kryptovalutans skapare stuckit med de investerade pengarna.
Squid Game
En docka från Netflix-serien Squid GameFoto: AP Photo/Lee Jin-man/TT

Squid Game är den mest framgångsrika serien någonsin på Netflix. I kölvattnet av seriens framgångar lanserades kryptovalutan Squid den 20 oktober. Valutan var en så kallad ”play-to-earn”-kryptovaluta där människor köper tokens för att spela onlinespel där det går att tjäna mer tokens som sedan kan växlas till andra valutor. Köparna påstods kunna använda kryptovalutan i ett kommande “Squid game”-spel som skulle lanseras i november. Valutan rusade efter lanseringen. Den lanserades till priset av en 1 cent, men handlades en vecka senare till 2 856 dollar. Det skriver BBC.

Dock väcktes ganska snart kritik mot att köpare inte kunde byta eller sälja kryptovalutan och flera experter varnade för att valutan kunde vara en bluff. Man lade även märke till felstavningar och grammatiska fel på sajten. Dessutom fanns inget officiellt licensavtal för användningen av Squid Games immateriella rättigheter.

”Vi får se om bitcoin är en fluga – men en stor förändring har skett”

Nu står det klart att det rörde sig om ett så kallat ”rug pull”, skriver BBC. Ett rug pull är när kryptoutvecklare lockar in köpare, men avbryter handel i valutan och sticker med pengarna. BBC skriver att man bedömer att personerna bakom Squid fick med sig 3,38 miljoner dollar. Själva valutan har sjunkit med 99,99% och sajten är borttagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.