”SSAB-aktien är billig”

Rikard Forssmed är förvaltare av Swedbank Roburs råvarufond med cirka 900 miljoner kronor i fondförmögenhet.

Fonden investerar i energi- och råvaruaktier. Hur ser du på den sektorn som läget är nu?
– Just nu är jag svagt överviktad mot gruvsektorn och underviktad mot energisektorn. Jag är fortsatt positiv till service- och borrsektorn inom olja, men mer försiktig till de stora oljebolagen, som har svårt att öka produktionen.

Vad talar för gruvorna?
– Det händer otroligt mycket, BHP-Billiton vill köpa Rio Tinto och CVRD vill ta över Xstrata. Den aktiviteten lyfter sektorn. Dessutom mår bolagen bra, de har starka balansräkningar och värderas till rimliga nivåer. Efterfrågan, inte minst från Kina, är fortsatt stark. Och utbudssidan är ansträngd, det behövs inte mycket för att priser ska sticka i höjden. Sedan finns det metaller som jag gillar mer eller mindre.

Vilka tycker du om?
– Ädelmetaller som guld och platina. Guld är en perfekt hedge mot fallande dollar och inflation och platina behövs i katalysatorer till bilar, det finns en bra efterfrågan samtidigt som utbudssidan är tajt. Dessutom tycker jag om bulkråvaror som järnmalm och kol. Det skulle inte förvåna mig om järnmalmspriserna ökar med 50 procent. Det är helt drivet av att Kina håller på att bygga ut sin infrastruktur.

Vad tror du om konsolideringen i gruvsektorn?
– Jag tror att den fortsätter. Det är så viktigt att diversifiera sig inom många metaller och att vara stor. Konsolidering är ett mycket snabbare och billigare sätt att växa än organisk tillväxt.

Kommer det även att påverka SSAB och Boliden?
– Det är inte omöjligt. Men chanserna att SSAB ska köpas upp har minskat rejält i och med köpet av amerikanska Ipsco. Det var nog en av anledningarna till förvärvet, att undvika att bli uppslukat av en jätte. När det gäller Boliden, som fonden inte äger just nu, är det möjligt att det blir en uppdelning. Det har ju ryktats om att Nyrstar, som självt är ett avknoppat zinksmältverk, skulle vara intresserat av Bolidens smältverksdel. Men det är svårt att förutse.

Men fonden äger SSAB?
– SSAB handlas med en rabatt mot övriga stålbolag, på grund av den nettobelåning som bolaget drog på sig vid köpet av Ipsco. Aktien är billig, och skulle bolaget avisera att de hittat en köpare till rördelen, som man vill sälja, kommer gapet till övriga storbolag att stänga snabbt. Det har också kommit signaler om höjda stålpriser, och det behövs med tanke på priserna på kol och järnmalm.

Vilka är trenderna generellt inom råvarusektorn?
– Den genomgripande trenden för både energi- och råvarubolag är kostnadsinflation. Lönerna ökar, det är svårt att få tag på folk, dyrt att köpa in gruvutrustning och att hyra oljeriggar. Det genomsyrar alla rapporter och alla kommentarer.

Hur tror du att efterfrågan påverkas om det blir recession i USA?
– Det är för binärt att säga att jag tror eller inte tror på decoupling. För vissa metaller, som järnmalm, tror jag absolut på decoupling. Kina kommer att fortsätta att bygga sin infrastruktur även om USA går in i recession. På andra sektorer kan den amerikanska avmattningen påverka. Kina konsumerar mer basmetaller än vad USA gör och står för i princip all ny efterfrågan. Det gör det svårt att helt avfärda decoupling.

Men kan det inte bli en smäll i Kina?
– Visst kommer det perioder med lägre ökningstakt i Kina. När det blir vet jag inte, men om man tittar på hur låg exempelvis konsumtionen av koppar per person ännu är i Kina, Indien och övriga Bric-länder indikerar det en god efterfrågan i många år framåt. Kineserna måste trefaldiga sin konsumtion per individ för att komma upp i de nivåer som gäller på mogna marknader.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco