Staden som växer med höghusboom

Ett konserthus, ett lärocentrum och exklusiva bostäder. Vad har allt detta gemensamt? De ska rymmas i Malmös kommande höghus.

Malmö har planer som pekar uppåt. Ett antal höghus är på gång att byggas i stadskärnan. De är knappast höga i ett internationellt perspektiv, men sticker ut i en svensk kontext. Det vill i alla fall Byggvärlden påstå men möter ett visst motstånd från Ingemar Gråhamn, Malmös stadsarkitekt.

– Nä, jag vet inte om vi mer höga hus än andra städer i Sverige. Kanske i förhållande till vår storlek, säger han.

Ingemar Gråhamn tillägger att den normala hushöjden i Malmös innerstad ligger på fem till sex våningar. I områden som byggdes på 1970-talet finns det många hus på nio till sexton våningar. Men de skiljer sig från de höghus som nu planeras. 

– Nu vill vi att husen ska vara smäckrare och de är inte alltid bostadshus, säger han. 

Nästan alla av de nya höghusen ska enligt planerna byggas i eller i närheten av Västra hamnen. Det är inte en slump, berättar stadsarkitekten Ingemar Gråhamn. 

– Vi har inte haft en policy kring detta. Sedan har vi har väl haft med i planerna att några högre hus ska kunna få plats här. Som grässtrån som sticker upp, säger han. 

Se bildspel med Malmös blivande höjdare och läs mer om höghusplaner, favorithöjdare och höghus som åldrats dåligt på Byggvärlden.se

Malmös blivande höjdare i meter:

Point Hyllie: Cirka 100 meter.

Hotell Dockan: cirka 85 meter.

Malmö Kongress Konsert och Hotell: Cirka 75 meter. 

Hotell Hyllie: Cirka 60 meter.

Meeting Point Malmö: 52 meter.

Niagara: Cirka 50 meter.

Slussplan: 38 meter. 

Källa: Malmö stad, Akademiska hus, Skanska, JM, Wihlborgs.

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.