Staël von Holstein i optionsbråk med Dahlsten

Johan Staël von Holstein tar avstånd från Icon Medialabs bud på Icon Asia. Han hoppas också att Ulf Dahlsten ska lösa optionsbanden med Asien-bolaget efter det misslyckade försöket att ta över hela verksamheten. ”Jag tror att det här är något som måste avklaras väldigt fort”, säger Johan Staël von Holstein.

”Jag är besviken på att vi inte långt tidigare fann en lösning på de problem som vi hade i kontraktssituationen. Jag är ännu mer besviken på att inte avtalet gick igenom den här gången och allra mest besviken är jag över vinstvarningen som bolaget kom med”, säger Johan Staël von Holstein i en kommentar till Icons vinstvarning på fredagsmorgonen och beskedet att budet på Icon Asia dras tillbaka.

Samtidigt säger han att han aldrig förespråkat en snabb affär. Ansvaret för utvecklingen lägger han istället på Icons koncernchef Ulf Dahlsten.

”Jag har aldrig varit förespråkare för det här uppköpet utan det är något som Ulf har drivit väldigt, väldigt hårt. Jag har hela tiden åberopat att marknadsläget inte är sådant att man vill ta in ett bolag utav Icon Asias stil”, säger han till Ekonomi24.

Holstein hoppas att den kraschade affären snabbt ska leda till att Icon Medialab löser upp det ursprungliga optionsavtalet med Icon Asia och istället blir en av flera likställda delägare i bolaget.

”Hela grundidén med att vi åkte ner och gjorde Asien på det viset som vi gjorde var att Icon inte skulle ta risken och att Icon inte skulle behöva konsolidera förlusterna. Av olika anledningar, som jag inte alls förstår varför, så har Ulf velat ändra på det.”

”Jag har inte varit involverad i de förhandlingar som ledde fram till slutkontraktet. Jag har fått gå på vad majoriteten av de andra har sagt. Så jag är inte helt missnöjd med det här, under förutsättning att man löser upp avtalet med Icon Asien.”

Johan Staël von Holstein hävdar att det är Ulf Dahlsten som dikterat villkoren i affären. Han säger samtidigt att diskussionerna har pågått betydligt längre än vad som tidigare var känt. Parterna har i princip försökt att hitta en lösning sedan det ursprungliga avtalet skrevs i maj. Redan då hade Icons kurs börjat falla och bristerna i optionsavtalet blivit uppenbara.

”Vi har vid flera olika tillfällen varit när andra lösningar, men det har varit jobbigt att jaga Icons kurs neråt.”

Kan inte de nya förhandlingarna bli svåra? ”Jag tror inte det, jag hoppas att de nu har sett att marknaden inte ville att Icon skulle köpa ett bolag som har negativt kassaflöde, vilket är något som jag har sagt under ett halvårs tid.”

”Jag tycker inte att man ska ha någon option alls. Icon borde ha ett bättre utgångsläge av att skaffa sig en riktigt stark vinst under nästa år. Därmed kan man med kraft av en starkare värdering istället köpa bolaget under nästa år.”

En skrotad option skulle givetvis medföra större frihet och potentiellt sett större vinster i framtiden för Icon Asias övriga delägare. Det finns alltså starka ägarintressen bakom Johan Staël von Holsteins utspel.

Trots att dagens vinstvarning allvarligt skakar det bolag han en gång var med och grundade vill Holstein inte kritisera ledningen med Ulf Dahlsten i spetsen.

”Jag är förvånad över den kraftiga vinstvarning som kom idag, jag har ändå varit delaktig i styrelsen fram till för ett par månader sedan. Men just nu behöver företagsledningen och styrelsen mer support och lugn än att någon ska gå ut och säga att någon ska avgå.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.