Stark start väntas på USA-börserna

USA-terminerna pekade klart uppåt inför fredagens börsstart med stöd av positiva signaler kring handelssamtalen mellan USA och Kina, som går in på sin andra dag.

Vidare förbättrades stämningen av att det hörts positiva tongångar från politiker om en möjlig väg fram till ett brexitavtal mellan Storbritannien och EU. Det fick bland annat flera brittiska banker och finansbolag att rusa på Londonbörsen.

Klockan 14.45 hade terminerna för Dow Jones industriindex, det bredare S&P 500 och Nasdaq 100-terminen gått upp med cirka 1 procent.

USA:s president Donald Trump sade till reportrar på torsdagskvällen att samtalen gått “mycket bra” och att de väntas återupptas på fredagen. Han kommer att träffa Kinas chefsförhandlare och vice premiärminister Liu He i Vita huset på fredagen. Från kinesiskt håll tonades förväntningarna om genombrott i förhandlingarna ned.

I torsdagens handel var det uppåt på USA-börserna och de tre stora börsindexen stängde alla på +0,6 procent. Asienbörserna avancerade också, med en dryg procent i Tokyo och över 2 procent i Hongkong. Även på Europabörserna var det rejält uppåt på fredagen.

Amerikanska räntor har klättrat ytterligare några punkter på fredagen och dollarn fortsatt ned lite. På råvarumarknaden har oljepriset stigit, varav en del beror på rapporter om en ny fartygsattack i Mellanöstern. WTI-oljan i första termin noterades kring 54:20 dollar fatet på fredagseftermiddagen, en dryg procent upp.

Med stöd av det högre oljepriset avancerade oljebolag som Chesapeake Energy, Exxon Mobil och Chevron i förhandeln med 3 respektive cirka 1 procent. Bland andra aktier ökade industriutrustningsbolaget Fastenal nästan 10 procent i kölvattnet av bättre vinst och försäljning än väntat i fredagens delårsrapport.

På fredagens fortsatta makroagendan i USA finns preliminärt Michiganindex klockan 16. I nästa vecka tar rapportperioden fart, bland annat med flera amerikanska bankrapporter på tisdag.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här