Starka storbolag höjer börsen
I New York vände börserna upp efter europeisk stängning på torsdagskvällen sedan investerarna valt att sälja säkra placeringar som guld och statspapper för att gå över till finans- och teknikaktier. Vid stängning hade Dow Jones stigit med 0,7 procent, S&P 500 var 0,6 procent upp och Nasdaq composite lyfte med 1,0 procent.
– Vi ser en massiv rotation ut från så kallad defensiv trading, det vill säga att äga statspapper, gå kort i dollar och lång i råvaror till att dollarn stärks och man köper aktier inom finans och teknik, sade Peter Boockvar, aktiestrateg på Miller Tabak, till Wall Street Journal.
Efter stängningen kom Microsoft med sin rapport och dämpade humöret något. Resultatet var visserligen bättre än väntat men prognosen för det nuvarande kvartalet blev en besvikelse och aktien föll med 5 procent i efterhandeln.
De asiatiska marknaderna har överlag följt Wall Street upp under natten men fick även stöd av att dollarn har stärkts mot yenen. Nikkei 225 slutade 2,4 procent upp.
För svensk del har flera stora tunga bolag rapporterat. Ericsson lyckades överträffa förväntningarna och resultatet justerat för omstruktureringskostnader blev hela 18 procent bättre än analytikernas snittestimat. Det som stack ut i rapporten var framför allt det viktiga affärssegmentet Networks där faktureringen ökade med 2 procent till 30 miljarder mot väntade 27,9 miljarder. Rörelsemarginalen blev 9 procent mot väntade 6 procent. Utsikterna lämnades oförändrade.
Även Volvo lyckades väl nå upp till förväntningarna på resultatet som blev 8 procent bättre än konsensus. Däremot var nettoomsättningen något lägre än väntat. Bolaget upprepade sin prognos för lastbilsmarknaden i Nordamerika, men höjer den europeiska till en ökning med runt 10 procent för helåret. Däremot sänkte bolaget prognosen för anläggningsmaskiner i både Nordamerika och Europa, men höjer den för resten av världen.
Teliasoneras rapport var mer i linje med konsensus. Ebitda-resultatet blev 1 procent bättre än väntat och även omsättningen var marginellt högre än snittestimaten. Bolaget upprepar sina målsättningar för 2008 om en stabil intäktstillväxt och ett något högre nettoresultat jämfört med 2007.
Sämre hade det gått för Swedish Match under kvartalet, vars resultat blev 13 procent under konsensus. Nettomsättningen var däremot ungefär som förväntningarna.
Inte heller Nobia klarade analytikernas estimat och där blev resultatet hela 24 procent sämre än väntat, medan nettoomsättningen blev som konsensus.
Vidare var Eniros resultat 11 procent sämre än väntat och även omsättningen blev något under förväntat. Bolaget sänkte även sin prognos.
Lastbilssektorn kan få stöd av tyska MAN, som konkurrerar med Volvo och Scania, efter att bolaget på morgonen har redovisat ett rörelseresultat som var 13 procent bättre än väntat.
Fredagens agenda är undantaget alla bolagsrapporter relativ tunn. Klockan 16.00 kommer från USA det slutliga Michiganindexet för april, som väntas vara oförändrat på 63,2 jämfört med noteringen i början av april.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.