Starkare krona efter räntebeskedet

Den svenska kronan stärktes generellt och räntorna med kortare löptider klättrade efter klockan 09.30, då Riksbanken meddelade sitt penningpolitiska besked.

Riksbanken beslutade vid sitt senaste penningpolitiska möte, onsdagen den 2 september, att lämna reporäntan oförändrad vid -0,35 procent. Det var mer hökaktigt än vad vissa bedömare förväntat och bidrog till ökad attraktionskraft för kronan.

Enligt SIX News enkät räknade 9 av 12 ekonomer och analytiker med att räntan skulle lämnas oförändrad vid -0,35 procent. En räknade med en sänkning om 5 punkter till -0,40 procent och två trodde att den skulle sänkas till -0,45 procent. I genomsnittet var analytikernas prognos för reporäntan -0,37 procent.

Tre av fyra bedömare räknade med sänkt reporäntebana men Riksbanken höjde reporäntan något för resten av 2015 och lämnade den oförändrad avseende 2016-2017.

Det var inga direktionsmedlemmar i Riksbanken som reserverade sig mot dagens penningpolitiska beslut.

“Bra ur ett ekonomiskt perspektiv att Riksbanken inte gör mer. Men risken är stor att den behöver komma tillbaka för att kronan stärks”, kommenterar Nordeas chefsekonom, Annika Winsth, efter beskedet.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.