Starkare siffror för tjänstesektorn

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 56,7 i februari från reviderade 53,5 föregående månad (52,5).

Enligt Infronts prognosenkät räknade analytiker med ett index på 52,2 i februari.

Det kombinerade inköpschefsindexet (tjänster och industrin) steg till 55,7 från reviderade 52,8 föregående månad (52,2).

För det kombinerade indexet innebär detta utfall som inte setts sedan fjärde kvartalet 2010 och för tjänstedelen är indexnivån den högsta sedan hösten 2018.

”Osäkerheten kring coronaviruset och dess effekter på tillväxten ökar dock risken för en konjunkturavmattning i tjänstesektorn de närmaste månaderna”, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Uppgången i PMI-tjänster under februari månad drevs främst av stigande orderingång och längre leveranstider.

”Delindex för orderingång bidrog med 2,3 indexenheter till PMI-tjänster följt av stigande leveranstider (1,3 indexenheter) och högre affärsvolym (0,8 indexenheter). Sysselsättningen gick mot strömmen och drog ned PMI-tjänster med 0,8 indexenheter”, framhåller Silf/Swedbank.

Index för leverantörernas insatsvarupriser steg till 56,2 i februari jämfört med 55,5 i januari.

Indexet är en sammanställning av bedömningen bland drygt 200 inköpschefer vad gäller den ekonomiska utvecklingen och presenteras av Swedbank och Silf, organisationen för inköp och logistik.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets