”Starkt kvartal för SEB”

SEB kom idag med sin rapport för det fjärde kvartalet. Nordnets sparekonom Frida Bratt ser ett starkt kvartal, men att kreditförlusterna ökar "på två enskilda företagsengagemang" oroar.
”Starkt kvartal för SEB” - seb-brett_binary_6985741.jpg

SEB:s rörelseresultat kom in överförväntan i fjärde kvartalet 2019. Även rörelseresultatet var bättre än väntat. Jämfört med samma kvartal föregående år steg vinsten.

Bolaget höjer också den ordinarie utdelningen med 25 öre, men lämnar ingen extrautdelning.

Provisionsnettot ökade med 6 procent jämfört med det tredje kvartalet och ökade med 3 procent jämfört med det fjärde kvartalet 2018. Utfallet var 1 procent bättre än snittestimatet i Infronts analytikersammaställning.

– Det var ett starkt kvartal för SEB, som har en affärsmodell där provisionsnettot är viktigt. Därför gynnades man av den starka börsen under hösten, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

SEB:s räntenetto uppgick minskade med 1 procent jämfört med det tredje kvartalet och ökade med 14 procent jämfört med motsvarande kvartal 2018. Utfallet var även här 1 procent bättre än snittestimatet i Infronts analytikersammanställning

– Dock vittnar även Johan Torgeby, precis som Swedbanks Jens Henriksson, om pressade marginaler på bolån. SEB, till skillnad från Swedbank, ökar dock sina marknadsandelar på området – till priset av att kunder måste lockas med lite lägre räntor. Som SEB-kund tycker jag man ska låta sig peppas av detta; det gör skillnad att ställa krav på storbankerna och förhandla sin ränta. Ta tillfället i akt, säger Frida Bratt.

Bankens kreditförluster i det fjärde kvartalet 2019 var samtidigt större än analytikernas genomsnittliga prognos.

”Kreditkvaliteten var fortsatt hög medan förväntade nettokreditförluster ökade under det fjärde kvartalet. Ökningen berodde på två enskilda företagsengagemang”, skriver SEB:s vd Johan Torgeby i bokslutsrapporten.

– Precis som i Swedbank ökar kreditförlusterna, ”på grund av två företagsspecifika engagemang”, vilket är lite oroande. Även i Swedbank kunde vi ju läsa detta. SEB konstaterar också att resultatet av pågående penningtvättsutredningar ”kan” resultera i sanktioner. Mer är svårt för banken att säga, säger Frida Bratt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.