Starkt stämningsläge i ekonomin

Konjunkturinstitutets barometerindikator pekar på ett mycket starkare stämningsläge i ekonomin än normalt. Detaljhandeln stämningsläge har förbättrats avsevärt.
Ljusning
Röda moln i gryningen över Hammarby Sjöstad. Foto. Hasse Holmberg/TT

Barometerindikatorn föll 0,7 enheter i september, till 119,9. Nivån pekar fortsatt dock fortsatt på ett mycket starkare stämningsläge i ekonomin än normalt.

För detaljhandeln ökade konfidensindikatorn med hela 4,9 enheter till 117,0 efter att ha fallit ungefär lika mycket månaden innan. Uppgången förklaras av att fler företag, främst inom sällanköpshandeln, uppger att deras lager är för små.

Även tjänstesektorns indikator ökade, marginellt, med 0,1 enheter till 112,2 vilket indikerar ett mycket starkt läge.

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg samtidigt med 1,2 enheter. Här förklaras uppgången av mer optimistiska signaler från företagen inom husbyggande.

Tillverkningsindustrins konfidensindikator sjönk med 1,9 enheter i september till 126,6. Indikatorn ligger dock fortfarande på en ovanligt hög nivå. Enligt Konjunkturinsitutet förklaras den höga nivån av jämförelsevis små lager samt en förhållandevis stor orderstock.

Slutligen föll hushållens konfidensindikator tillbaka något i september. Dock visar även här indikatorns läge på ett fortsatt starkt läge.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.