Stigande arbetslöshet hotar bostadsmarknaden

Varslen inom näringslivet och stigande arbetslöshet utgör det värsta hotet mot bostadsmarknaden. Blir krisen värre kan priserna falla och marknaden bli trögare, varnar experterna.
Stigande arbetslöshet hotar bostadsmarknaden - visning-maklare-bostad-700_binary_6990984.jpg

Coronaviruset har fått varslen att stiga under den senaste veckan och nivån är den högsta sedan finanskrisen 2008. Det får effekter även på bostadsmarknaden där vissa avvaktar bostadsaffären, menar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Räkna därför med en trögare marknad framöver, om situationen håller i sig.

– Det finns en del som absolut måste flytta, som nyligen har sålt en bostad eller på grund av personliga omständigheter som att man väntar barn eller genomgår en separation. Men alla andra avvaktar nog.

Många tar för givet att utvecklingen på börsen direkt påverkar bostadsmarknaden, men det stämmer inte riktigt, menar Claudia Wörmann. De allra flesta vänder sig till bankerna för att få lån, eller finansierar köpet hjälp av tidigare bostadsförsäljningar.

Hittills har hon även svårt att se att bostadspriserna skulle påverkas.

– I dagsläget ser jag inte det. Men skulle vi se flera uppsägningar och att vi går in i en längre lågkonjunktur, då kan priserna nog påverkas.

Värsta scenariot

Att fler drar sig från bostadsköp kan få konsekvenser, enligt Han-Suck Song, forskare i fastighetsekonomi vid KTH.

– Då minskar efterfrågan, särskilt bland svagare inkomstgrupper, vilket i sin tur drabbar både andrahandsmarknad och nyproduktion.

Förlorar människor jobben späder det på osäkerheten.

– De grupperna drar sannolikt ner på sin konsumtion ännu mer och kan i värsta fall tvingas sälja bostaden för att deras inkomster inte räcker till för att betala hyran, vilket kan leda till ett högre utbud, säger han.

Ökar utbudet av bostäder samtidigt som efterfrågan minskar vore det ett mardrömsscenario, förklarar Song.

– Det är det värsta som finns för en bostadsmarknad, säger han.

Visningar begränsas

Redan nu har viruset påverkat bostadsvisningarna. En del mäklare har börjat erbjuda digitala visningar för att minska risken för smittspridning.

Erik Olsson Fastighetsförmedling uppmanar exempelvis besökare att tvätta händerna det första de gör och hålla avstånd till varandra.

Dessutom begränsas mängden människor som får vistas på visningar, enligt Johan Nordenfelt, informationschef.

– När mäklaren känner att det är för många sätts en lapp på ytterdörren med information om att man ska vänta med att gå in i lägenheten tills man ser att någon annan går ut, säger han.

Hittills ingen coronaeffekt

Bland de större mäklarfirmorna som har TT pratat med är det hittills ingen som märkt någon större viruseffekt. Spekulanter går fortfarande på visningar och bostadsaffärer görs.

– Vi har under helgen haft välbesökta visningar och budgivningarna är igång som normalt. Vi ser i dagsläget ingen påverkan av att människor slutar leta bostad, säger Kicki Eckers, kommunikationsansvarig på Svensk Fastighetsförmedling.

Däremot finns en oro bland många för att virusspridningen blir långvarig, vilket på sikt kan påverka både köpviljan och prisutvecklingen.

Samtidigt lyfts positiva faktorer, som det låga ränteläget som ser ut att hålla i sig, att det finns ett uppdämt köpbehov och en stor efterfrågan på bostäder i storstadsregionerna.

Så länge bankerna beviljar lån oroar inte heller börsutvecklingen, enligt Nordenfelt.

– Den viktigaste faktorn är möjligheten att låna pengar från banken för att kunna finansiera ett bostadsköp. Det i kombination med de låga räntorna gör att marknaden ändå är motståndskraftig, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.