Stigande bopriser i storstäderna

Bostadspriserna i Sverige sjönk 0,3 procent i juli jämfört med föregående månad. Säsongsrensat var priserna oförändrade.
Stigande bopriser i storstäderna - visning-bostad-700_binary_6955111.jpg

Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har sjunkit 0,1 procent under den senaste tremånadersperioden och stigit 2,2 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter steg 0,7 procent i juli jämfört med föregående månad, medan villapriserna sjönk 0,9 procent. Säsongsrensat sjönk priserna på bostadsrätter 0,8 procent, medan villapriserna steg 0,3 procent.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Sverige stigit 1,4 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och villapriserna har sjunkit 1,1 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 1,6 procent samtidigt som villapriserna stigit 2,6 procent.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

I Stockholm går priserna upp, bostadsrätter med 0,8 procent och villaindex med 0,7 procent. Även i Göteborg går både bostadsrätts- och villaindex upp, med 0,5 respektive 1,6 procent. I Malmö stiger både bostadsrätter och villor med 0,8 procent.

Valueguard noterar att villapriserna går ned i riket i juli, trots att de stiger i alla tre storstäder. Detta förklaras av att den fjärde komponenten i villaindex för riket, villaindex för medelstora städer, faller hela 3,2 procent i juli.

De noterar också att antalet sålda bostäder i juli låg ungefär 10 procent högre än i fjol, och runt 20 procent över 2017 års nivå. Ökningen är större för bostadsrätter än för villor.

Apropå fler sålda bostäder noterar Erik Olsson Fastighetsförmedling att de sålt många bostäder i sommar, vilket talar för att det kan bli en mindre utbudsökning än vanligt till hösten om färre osålda bostäder kommer tillbaka till marknaden.

“Det stabiliserar marknaden på ett värdefullt sätt. Marknadsläget i säsongsstarten styr marknadspsykologin på ett sätt som präglar bostadsmarknadens utveckling i höst genom att det avgör om efterfrågan kommer att matcha det stora utbudet eller inte”, säger Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, i en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.