Stillsamma rörelser på bostadsmarknaden under november

November månad bjöd på ett lugn på bostadsmarknaden. "Det kan till och med vara en fördel att göra sin bostadsaffär när många andra har fullt upp med att koka knäck och planera inför julen", säger Claudia Wörmann på SBAB.
Bostadspriser
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det sammanställda indexet för privatägda bostäder, HOXSWE, steg 0,3% i november, enligt färsk statistik från Valueguard. Bostadsrättindex steg med 0,4% och villaindex med 0,3%. Efter säsongsjustering kan man ana något högre bostadspriser. I landets storstäder har indexet för bostadsrätter legat högre än rikssnittet, något som Valueguard förklarar med att bostadsrättsindexet föll med 0,4% i medelstora städer under november månad.

Till höger: Claudia Wörmann på SBAB.

”Även om marknaden lugnar ned sig så görs det affärer under november och december. Det kan till och med vara en fördel att göra sin bostadsaffär när många andra har fullt upp med att koka knäck och planera inför julen. Bostäder som ligger ute till försäljning nu har mindre konkurrens från andra bostäder. Och den minskade konkurrensen för köparna, då många gör annat, kan leda till en lugnare process”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Erik Olssons Fastighetsförmedling konstaterar i en kommentar att det går trögt för lägenheter i Stockholmsområdet.

Det beror inte på Covid, utan på att finansieringen är svårare om man är ensam och yngre så man inte har gamla reavinster till hjälp”, skriver mäklarfirman.

I Göteborg har aktiviteten på bostadsmarknaden gått ner den senaste tiden till följd av ett minskad utbud.

”Vår bedömning är att detta kommer skapa ett uppdämt behov som inte kommer kunna mättas av den vanliga utbudsökningen efter årsskiftet, och därför följas av högre priser. Vi ska komma ihåg att förutsättningarna för fortsatta prisuppgångar fortfarande är goda med låga räntor, sjunkande arbetslöshet och fortsatt smittspridning, som driver på vår vilja att investera mer i bostaden”, säger Sven-Erik Kristensen, VD Bjurfors Göteborg.

https://www.affarsvarlden.se/fastighet/de-laga-bostadspriserna-rekordbilligt

I Malmö är marknaden gynnsam för den som går i säljtankar. I Sveriges sydliga storstad gick priserna upp med 0,5% för villor och 2,4% för bostadsrätter.

”Bostadsrättspriserna är återigen på all time high i Malmö. Det är lite överraskande då november normalt sett är en svagare månad med färre visningsbesökare och längre försäljningstider, vilket vi även känt av i år. Det här bekräftar än en gång att marknaden har accepterat de högre prisnivåerna”, säger Mattias Larsson, VD Bjurfors Skåne.

Ny covidvariant påverkar

Erik Olssons Fastighetsförmedling menar på att omikron-varianten kan stärka bostadsmarknanden:

”Ny statistik med hög inflation i Sverige och utomlands förstärker vår tro på att den nya varianten av Covidviruset stärker bostadsmarknaden genom att vi får lägre bolåneräntor än annars. Mer och fler restriktioner gör dessutom att hushållen fortsätter att prioritera boendet högre än annars”, skriver de.