Stjärnglansen borta när svensk IT minglade i Paris
Jonas Birgersson hade den oranga fleecetröjan på sig, men det var också den enda likheten med förra året när IT Visions 2.0 gick av stapeln på Hotel Inter-Continental i Paris igår. Börsras, dotcom-död och minskad tillströmning av riskkapital är bara några av de omständigheter som gav tillställningen en helt ny inramning. Hallelujahstämningen från förra året, då IT-aktierna stod högt och IT-entreprenörerna framstod som frälsare, var som bortblåst. Carl Bildt, som då liksom nu var en av inledningstalarna sammanfattade skillnaden som att ”förra året vid den här tiden såg vi sand förvandlas till guld, idag är det tvärtom.”
Drygt 700 åhörare hade samlats till evenemanget, som arrangeras av Exportrådet, svenska ambassaden och handelskammaren. Bland besökarna fanns både representanter från svenska storföretag som en och annan näringslivskändis. Kunskaps- och TV-drottningen Annie Wegelius, reklamgurun Bo Rönnberg, Exportrådets Ulf Dinkelspiel och Bertil Villard, Alfred Berg, var några av dem som syntes i vimlet.
Att de senaste månadernas finansiella krasch dock bara är ett hack i en på lång sikt uppåtgående kurva, var församlingen rörande enig om, men de stora framtidsvisionerna uteblev denna gång – liksom några av de stora visionärerna. Johan Stael von Holstein avvek sista sekund, trots att han så sent som kvällen innan var i stan och deltog i en informell middag för talarna hemma hos svenske ambassadören Örjan Berner. Ola Ahlvarsson, Result Ventures satt fast i affärer i USA. SEB:s internetchef Johan Larsson, som varit sjukskriven för utbrändhet de senaste månaderna, ersattes av kollegan Lars Ekstedt, och även ett av de få kvinnliga namn som förekom på talarlistan, Maria Linde, VD för Roaming Factory, lämnade återbud.
Näringsminister Björn Rosengren kom dock, även om han bara stannade på seminariet någon timme. Liksom riskkapitalisten och förre Ericsson-VD:n Sven-Christer Nilsson, Sendits grundare Hjalmar Winbladh och Ericssons strategichef Torbjörn Nilsson, som diskuterade framtidens mobiltjänster och trådlös IT. Och Birgersson kom. Tillbaka på banan efter de senaste veckornas turbulens gjorde han det han anses vara bäst på – visionerade. Givetvis under sin ständiga paroll; ” i krig kan inget kompensera förlorad tid”.
”Allt vi hittills sett är bara internets fas ett. Nu börjar fas två och vi har ett nytt slagfält och ett nytt krig, nämligen om vem som är den dominerande spelaren i den nya ekonomin och vem som ska leda internetutvecklingen”, sa Jonas Birgersson som menade att ställningen mellan de amerikanska och europeiska företagen i dagsläget är 0-0 men att amerikanerna är på god väg att skaffa första poängen.
”Det är farligt eftersom vi i Europa då tappar kontrollen över vår framtid. Vi måste motverka det genom att ta tillvara den sällsamma innovationskraft vi har, och förena den med amerikanernas sätt att bygga stora världsomspännande bolag. Lyckas vi med det är vi väl rustade för att ’kick some american ass’.” Dagens lågvattenmärke blev den programpunkt som många av åhörarna sett fram mot och som var tänkt att handla om succeer och misslyckanden i den nya ekonomin. I dotcom-dödens spår torde de dåliga exemplen – och lärdomarna från dem – varit otaliga. Men en och en halv timmes debatt, med bl a IT-debattören Christer Sturmark (som fick ersätta Johan Staël von Holstein), Marcus Bäcklund, f d VD för Cell, numera riskkapitalist på Ledstiernan, ledde inte till annat än att de misslyckanden som varit skylldes på okunniga riskkapitalister och urskillningslösa massmedier. Konkreta exempel – förutom Boxman och Boo.com – dragna slutsatser och djupare personliga erfarenheter lyste med sin frånvaro.
Dagens största applåd fick Handelsprofessorn Jonas Ridderstråle, författare till boken ”Funky Business”, som rev ner enorma skrattsalvor när han tipsade publiken om att de mest lukrativa affärerna görs inom branscher som med anknytning till ”shopping and fucking” – eftersom det enligt honom är det enda folk verkligen är intresserade av.
Men på basis av den slutsats som drogs under dagen gick poängen oavkortat till en ledare av helt annan typ. Att den tillbakagång som nu sker till fundamenta, sunda värderingar och fokus på lönsamhet välkomnas både av entreprenörer, riskkapitalister och andra aktörer i IT-undrets närhet stod helt klart. Och talar man substans står seminariets verkliga tungviktare i en klass för sig. Giulio Mazzaloupi, VD för Atlas Copco och influgen för att berätta om hur de stora elefanterna från den gamla ekonomin nu svänger om mot den nya, har ett 44 miljarder kronor stort börsvärde i ryggen och torde därmed stå rätt oemotsagd när det gäller att lägga siffror bakom vackra ord om framtiden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.