Stockholms Handelskammare: Amorteringskrav lär slå mot rörligheten

Stockholms Handelskammare befarar att förslaget om amorteringskrav på nya bostadslån kommer att påverka rörligheten på bostadsmarknaden negativt.

Handelskammaren anser att förslaget bör anpassas för att undvika ytterligare inlåsningseffekter på bostadsmarknaden.

“Sådana skulle sannolikt medföra betydande samhällsekonomiska kostnader och riskera att hämma tillväxten, inte minst i storstadsregionerna”, argumenterar organisationen i sitt remissvar kring förslaget.

“De nya reglerna om amorteringskrav som Finansinspektionen föreslår bidrar inte till att förbättra bostadsmarknaden. Tvärtom riskerar de föreslagna reglerna att skapa nya inlåsningseffekter”, heter det vidare.

Handelskammaren anser att ett permanent undantag vid förvärv av nyproducerade bostäder, enligt vad Finansinspektionen föreslår, riskerar att skapa en ny och potentiellt allvarlig inlåsningseffekt i segmentet av hushåll som förvärvar nyproducerade bostäder. Ett undantag som inte är begränsat i tiden kommer sannolikt att försvaga dessa hushålls incitament att flytta. Handelskammaren föreslår därför att undantaget begränsas i tid.

Vidare är Handelskammaren kritisk till att bolån för hushåll som flyttar, men som vill byta ut den gamla bostaden mot den nya bostaden som säkerhet för lånet, ska betraktas som nyutlåning och därmed omfattas av de nya reglerna.

“En sådan konstruktion riskerar att försämra flyttkedjorna på bostadsmarknaden ytterligare”, anser organisationen.

Därutöver är Stockholms Handelskammare skeptisk till att låntagare inte ska få omvärdera bostaden så ofta som man vill. Vidare anser organisationen att Finansinspektionen bortser från den alternativkostnad som tvångssparande i bostäder medför.

Stockholms Handelskammare delar samtidigt Finansinspektionens bedömning av att svenska hushålls skuldsättning i förhållande till disponibel inkomst på sikt utgör en potentiell risk mot den finansiella och makroekonomiska stabiliteten i Sverige.

“Handelskammaren anser att det är motiverat med åtgärder som minskar hushållens skuldnivå i syfte att minska de långsiktiga riskerna i svensk ekonomi”, heter det i remissvaret.

Sedan tidigare har det bland annat kommit kritik mot förslaget från Kammarrätten i Jönköping.

“Det är uppenbart att Finansinspektionen ges ett vagt mandat med mycket stort tolkningsutrymme, samtidigt som effekterna av amorteringskraven går långt utanför myndighetens tillsynsområde”, har kammarrättspresidenten Stefan Holgersson sagt.

Häromveckan lämnade regeringen in sin proposition om krav på amortering av nya bolån till riksdagen. Enligt förslaget ska bolån amorteras ned till 50 procent av bostadens värde. Amorteringstakten föreslås vara högre vid högre belåningsgrad.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF