Stockholmsbörsen går sin egen väg

Stockholmsbörsen behöver inte vara New Yorks slav. I alla fallinte i det långa loppet.

I börskretsar råder en allmän uppfattning om attStockholmsbörsen slaviskt följer New York-börsen. Detta är docken sanning med modifikation. Uppfattningen stämmer visserligennågorlunda när det, som under förra veckan, är oroligt påvärldens aktiemarknader. Men om man höjer blicken över dedagliga kasten i börskurserna är sambandet mellan utvecklingenpå New York-börsen och Stockholmsbörsen betydligt svagare.

Ett år av tio gemensamt

Faktum är att det är mer regel än undantag att årsavkastningenskiljer sig kraftigt mellan de båda aktiebörserna. Statistikenöver börsutvecklingen under 1990-talet visar att under åtta avtio år har skillnaden i avkastning varit större än 15procentenheter. Det enda år under decenniet som avkastningenräknat i svenska kronor var likvärdig var 1995, dåStockholmsbörsen steg med 18 procent och New York-börsen med 20procent. De flesta åren har skillnaderna varit betydligt större.Under 1992 rusade till exempel New York-börsen upp med 34procent samtidigt som Stockholmsbörsen slutade oförändrat.

Egna meriter i Stockholm

Idag borde den stora frågan på aktiemarknaden vara om sambandetmellan kursutvecklingen i Stockholm och New York är så svagt attStockholmsbörsen orkar stå emot ett kursfall i New York, ellerom riktningen på Stockholmsbörsen är bestämd av New York-börsen.Frågan är förstås extra intressant nu, eftersom den entydigabedömningen bland aktiestrategerna är att New York-börsen stårinför en rejäl nedgång.

Omvänd utveckling

Det finns enstaka exempel på att Stockholmsbörsen har haft kraftnog att stiga samtidigt som New York-börsen gått ned. Dettahände senast under 1994, då New York-börsen till följd avstigande långräntor föll med 12 procent. Under samma år stegStockholmsbörsen med 4 procent.Det omvända förhållandet, det vill säga att New York-börsenstiger medan Stockholmsbörsen faller går att hitta i närtid. Såvar fallet under både andra halvåret 1997 och 1998 då NewYork-börsen steg med 12 respektive 10 procent samtidigt somStockholmsbörsen visade börsnedgångar på 1 respektive 12procent. Stockolmsbörsen har under 1990-talet gått mycket sämre än NewYork. Konjunkturläget och de bägge börsernas värdering talar föratt börstrenden vänder och Stockholmsbörsen de närmaste åren gårbättre än New York-börsen.

God tillväxt väntar

De amerikanska börsbolagen värderas i genomsnitt till ettp/e-tal på 30, jämfört med p/e 23 på Stockholmsbörsen. New Yorkvärderas därmed högre än Stockholm, trots att det mest troligakonjunkturscenariot är att USA ser slutet av enkonjunkturuppgång medan Europa och Sverige står inför några årav god tillväxt.Förvisso är börsbolagens vinstökningstakt fortfarande högre iUSA än i Stockholm. De amerikanska börsbolagens vinster har i årstigit med 12-13 procent. Medianbolaget på Stockholmsbörsenrapporterade om i stort sett oförändrade vinster under förstahalvåret. Men om inte konjunkturprognoserna slår alldeles felborde förhållandet ändras så att de svenska bolagens vinsterstiger mer än de amerikanska företagens.Därmed finns det goda förutsättningar för att Stockholmsbörsen,i ett längre perspektiv, utvecklas bättre än New York. Kansketill och med så bra att den stiger något, trots att NewYork-börsen rimligen borde gå ned.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG