Stockholmsbörsen: Öppning på minussidan väntas

Stockholmsbörsen väntas öppna på minus i linje med prognoserna för de ledande börserna i Europa.

Europaterminerna pekar på en öppning kring i intervallet -0,3 till -0,5 för börserna i London, Frankfurt och Paris.

Asien handlas i stort sett blandat, med undantag för Japan, och i går stängde USA-börserna i negativt territorium.

”Oljeprisfallet och höjda förväntningar om en snar räntehöjning från Fed bidrar till att pressa sentimentet efter att ISM-index för USA:s tjänstesektor steg till den högsta nivån på över ett decennium. På fredag väntas den viktiga jobbrapporten”, skriver IG i sin morgonrapport.

Brasiliens senat har godkänt finansieringsavtalet för köp av 36 stycken Jas Gripen NG stridsflygplan som tillverkas av Saab. Det rapporterar Reuters. Landet lånar upp till 39,88 miljarder kronor från Svensk Exportkredit och har fått godkänt för lån på 245 miljoner dollar för att betala bestyckningskontraktet med Saab som tecknades i april.

Astrazeneca tillkännager ytterligare ett forskningssamarbete, detta med Heptares Therapeutics inom immunterapi mot cancer. Avtalet rör forskning, utveckling och kommersialisering och är värt 500 miljoner dollar plus eventuell royalty om allt går vägen.

Bland de mindre bolagen har Midsona meddelat villkoren för den nyemission som ska ge bolaget 122 miljoner kronor före emissionskostnader. Fyra gamla aktier ger rätt till att teckna en ny och kursen är satt till 21,50 kronor.

Xvivo meddelar att den kliniska levertransplantationen med en lever som perfunderats med bolagets lösning Steen Solution genomförts i Kanada. Transplantationen är en del i en fas I-studie som utvärderar effekten av lösningen.

Senare under dagen väntas delårsrapporter från Heba och Novotek.

Efter börsöppning väntas statistik över priserna på småhus under juli. Priserna har stigit sedan november 2012, enligt SCB:s Småhusbarometer.

Kvar på tema boende har finansmarknadsminister Per Bolund (MP) sagt sig vara öppen för att titta på Allianspartiernas förslag om att nyproducerade bostäder kan undantas vid ett kommande amorteringskrav. Bygg-vd:arna Peter Wågström hos NCC och Johan Skoglund hos JM uttalar sig positivt, enligt Dagens industri.

Samtidigt säger Bolund att bankernas självregleringsinitiativ i form av skärpta riktlinjer för amortering välkomnas, men att det är för tidigt att ”blåsa faran över och säga att det inte behövs en reglering”.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.