Stockholmsbörsen pekar upp

Stockholmsbörsen fortsätter stiga på torsdagen. Detta efter den breda uppgången på onsdagen i svallvågorna av att Joe Biden tillträdde som ny president i USA. Avanza, Semcon och Sandvik är i hetluften.
Foto: Tobias Ohls

Den svenska rapportsäsongen är nu igång med rapporter från Avanza och Sandvik under morgonen samt en omvänd vinstvarning från Semcon. Närmast väntar Investors rapport vid lunchtid.

Efter 45 minuters handel var OMXS30-indexet upp 0,27%. Indexet har under dagen rört sig inom intervallet 0,15% som lägst och 0,91% som högst.

Stockholm All-Share index (SAX) var upp 0,25%.

Sandviks orderingång och nettoresultat kom in bättre än konsensus i fjärde kvartalet. Intäkterna var i linje med förväntningarna. Bolaget föreslår en utdelning på totalt 6,50 kronor per aktie, jämfört med i fjol då ingen utdelning alls lämnades. Aktien noterar en mindre nedgång.

Avanzas intäkter och nettoresultat i fjärde kvartalet var högre än analytikernas förväntningar. Styrelsen föreslår att utdelningen sänks rejält för att hamna i linje med Finansinspektionens rekommendation om att dela ut högst 25 procent av vinsten för åren 2019 och 2020. Aktien faller på rapporten.

Semcon lämnade en omvänd vinstvarning. Bolaget förväntar sig ett rörelseresultat i fjärde kvartalet som är 36% högre än analytikernas förväntningar. Aktien stiger rejält.