Stockholmsbörsen uppe på ny rekordnivå

Stockholmsbörsen var vid lunchtid på tisdagen uppe på en ny rekordnivå i spåren av amerikanska börsuppgångar och fortsatt positiva USA-terminer.
Börsen

I eftermiddag vänds blickarna mot utfrågningen av Federal Reserves ordförande Jerome Powell som kan komma med signaler om centralbankens syn på ekonomin och penningpolitiken. En nedgång av antalet nya smittade av coronaviruset i Kina har samtidigt varit en viss lättnad för aktiemarknaderna.

Klockan 13.15 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,9 procent till nivån 1.876. Då hade aktier för 9,3 miljarder kronor bytt ägare på Stockholmsbörsen.

I täten för indexuppgången gick Ericsson, som steg 3,6 procent. Utspelet från USA:s justitieminister om att USA kan ta en kontrollpost i bolaget, som visserligen senare har förnekats av landets vicepresident, har bidragit till att lyfta aktien tillbaka till nivåerna innan kursfallet i januari. Vidare kan nattens medieuppgifter i New York Times om att samgåendet mellan de amerikanska operatörerna T-Mobile och Sprint äntligen ska vara på väg att godkännas ha bidragit till att lyfta telekomleverantörerna Ericsson och Nokia, enligt vissa bedömare som Direkt har varit i kontakt med.

En rad andra verkstadsföretag gick starkt, däribland Assa Abloy, Atlas Copco och Sandvik med uppgångar kring 2 procent. Mindre konjunkturkänsliga bolag halkade efter.

I skogssektorn steg Stora Enso med 3 procent efter besked om att finska pappersstrejken är över.

Rapportfloden rullade vidare. Probiotikabolaget Probi steg 11 procent efter ett förbättrat kvartalsresultat.

Trots en återhämtning i oljepriset backade delårsrapporterande IPC med 0,8 procent och Tethys Oil med 1,5 procent.

I fastighetsbranschen kom också två rapporter. Wihlborgs förvaltningsresultat och hyresintäkter ökade i delåret. Wihlborgs-aktien steg runt 3 procent. Diös-aktien lyfte 5 procent efter att intäkter, driftsöverskott och förvaltningsresultat ökat något.

Netmore Group avancerade hela 60 procent efter ett ramavtal med teleoperatören Elisa avseende leverans av privata nätverkslösningar i Sverige och Finland.

Tangiamo ökade 12 procent efter ett exklusivt distributionsavtal med RBY Gaming för Kanada samt New Jersey och Florida i USA.

Handelsbolaget Bufab backade 2,7 procent efter sitt bokslut. I fjärde kvartalet tilltog den inbromsning som syntes redan i början av hösten.

Läkemedelsbolaget Moberg Pharma sjönk 3,8 procent efter att i delårsrapporten ha belyst att tidpunkten för när en ny studie kan göras efter det uppmärksammade utfallet kring nagelsvampsstudien för MOB-015 styrs av resultat i en annan studie.

Svagt gick även Eniro på minus 3,5 procent. Sök- och annonsbolaget, som är inne i ny rekapitaliseringsprocess, redovisade ett försäljningsfall på 23 procent och hade en nettoförlust på 45 miljoner kronor i kvartalet.

Övriga rapportaktier att hålla koll på var teknikkoncernen Sdiptech som steg 7 procent och Starbreeze som sjönk 5 procent.

Quiapeg klättrade med 14 procent efter positiva resultat från en preklinisk studie i ett forskningsprojekt kring behandling av typ 2-diabetes och övervikt.

SBB har gjort sin första kommunaffär i Danmark genom köp av en skolfastighet med 10.000 kvadratmeter uthyrbar yta. Aktien var upp 2,1 procent.

Flera ändrade rekommendationer eller riktkurser fick genomslag i aktiekurserna. Gruvbolaget Lundin Mining klättrade 5 procent med stöd av en riktkurshöjning från JP Morgan med upprepad överviktsrekommendation.

Ögonsensorföretaget Tobii lyfte 3,4 procent efter höjd riktkurs från ABG Sundal Collier.

Nolato avancerade 6 procent sedan Nordea Markets höjt riktkursen och upprepat sin köprekommendation efter måndagens bokslut. Sinch steg 5 procent efter att SEB Equities tagit upp bevakning med en köprekommendation.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.