Stoltenberg: Putin vill att Nato backar men uppnår exakt det motsatta

Rysslands president Vladimir Putin vill att Nato minskar sin närvaro i östeuropeiska länder som en gång i tiden ingick i Sovjetunionen, men hans åtgärder har lett till det motsatta. Det säger Nato-chefen Jens Stoltenberg i en intervju med Wall Street Journal.
Jens Stoltenberg och Vladimir Putin. Foto: (Fred Tanneau, Pool Photo via AP/TT och Egor Aleyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/TT
USA har i dag flest trupper i Europa sedan kalla kriget på grund av Rysslands agerande mot Ukraina och väst de senaste åren.

Om Ryssland attackerar Ukraina, som man hotar med genom utplacering av nästan 100 000 soldater, kommer Nato att ytterligare utöka sin närvaro nära Ryssland, säger Stoltenberg.

Affärstidningen skriver vidare att den militära uppbyggnaden längs ukrainska gränsen ökar spänningen ytterligare mellan Ryssland och USA efter sammandrabbningar kring cybersäkerhet, utvisningar av diplomater och migrantkris i Vitryssland.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.