Stopp för nya investeringar i Investors riskkapitalbolag

Investor har stoppat alla nya investeringar i Investor Growth Capital. Sedan i juni har bara en investering gjorts, i Telegia, ett amerikanskt mjukvaruföretag för telekomindustrin. Beskedet kommer från Börje Ekholm, ansvarig för Investors nya investeringar.

Stoppet pågår samtidigt som Investor fullföljer planerna för B2B Business Partners, ett med bland annat ABB gemensamt investeringsprojekt för bolag med nya affärsmodeller för handel mellan företag.

Börje Ekholm ägnar just nu en stor del av sin tid åt att rädda de åtta miljarder kronor som redan satsats i ett åttiotal nystartade bolag inom teknologi-och hälsosektorn. Investor har sammantaget öronmärkt cirka 25 miljarder kronor till olika investeringar fram till 2002. Bland de största investeringarna märks förlusttyngda Lycos och Bredbandbolaget.

”Vår målsättning var att nå en avkastning på 20 procent per år på våra riskkapitalinvesteringar. Hittills har vi realiserat vinster på cirka 3,5 miljarder kronor. Det gör att jag är övertygad om att vi når upp till vårt långsiktiga mål med råge, även om klimatet blivit kärvare”, säger Börje Ekholm. ”Jag delar fondförvaltaren Patrik Brummers världsbild om att de bolag som är noterade på amerikanska Nasdaq kan komma att halveras i värde. Många teknologibolag är fortfarande för högt värderade och när floden av pensionspengar sinar sätter bara fantasin gränsen för hur mycket aktierna kan falla.”

Hur påverkar detta ditt agerande? ”Vi ska framöver koncentrera oss på att hjälpa de bolag vi investerat i istället för att bara leta nya investeringsobjekt. I riskkapitalprojekt är det normalt att endast 1-2 bolag av 10 blir succeer, 3-5 bolag skrivs av helt medan 3-4 överlever men skapar aldrig vinster för aktieägarna. Nu är vi troligen i den fas då en del förluster kommer att dyka upp.”

Investor är en av ägarna i Bredbandsbolaget, med 13 procent av aktierna. Är det en av de investeringar du åsätter hög risk? ”Investeringen ligger på en bit under 300 Mkr så det rör sig om små belopp. Vi räknar med att B2 behöver nytt kapital under våren och att det kommer att ske till en helt annan värdering än den vi såg tidigare i höstas.”

Ryktet säger att Investor redan tidigare ville se SAS-chefen Jan Stenberg som ordförande i Bredbandsbolaget än Jonas Birgersson. Är ni nöjda nu när Jonas beslutat sig för att avgå? ”Rykten vill jag inte kommentera. Beslutet att avgå var Jonas eget och kom upp först på presskonferensen i samband med Framfabs delårsrapport. Även framöver kommer Jonas att spela en viktig roll för B2 och han behövs i styrelsen. Men nu går B2 in i en ny fas och då behövs mer av industriell kompetens, vilket Jan Stenberg har.”

Hur reagerar du på beskedet från Framfabs ordförande C W Ros att deras innehav i B2 kan komma att säljas? ”Jag kan inte ha några synpunkter på vem som äger aktier i B2. Däremot är det sunt att B2 framöver får leva sitt eget liv och inte förknippas med Framfab så mycket.”

Beskedet om Börje Ekholms försiktiga inställning kommer samtidigt som intressebolaget B2B där Investor är en av delägarna presenterar sin nye VD tysken Hans-Dieter Koch. Totalt avser Investor att placera närmare 3 miljarder kronor i fonden som ska investera i olika affärsmodeller för att underlätta handeln mellan företag.

”Detta kan vi inom Investor mer om än någon annan aktör och vi kommer in i ett bra skede även om tempot kanske sänks lite nu. Nya företag med rätt affärsmodell kommer att lyckas även i framtiden”, säger Börje Ekholm.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.