”Stor hävstång i Sandvik”
Hur har det gått för fonden i år?
– I år ligger fonden cirka 4 procentenheter före index.
Och förklaringen är?
– Övervikter i bland annat Scania, Astra Zeneca, Meda och Volvo. Även Lundin Mining har smugit fram men är faktiskt upp med nästan 30 procent i år. Anledningen är nickelexponeringen där priserna har rusat i år.
Vad är din syn på börsen?
– Värderingen är rimlig. Vi tror på en fortsatt förstärkning av konjunkturen, om än i långsam takt. Vår bedömning om att börsen stiger med 7–15 procent i år kvarstår.
Har ni någon förvaltarfilosofi?
– Vi letar bolag brett och tar ganska stora aktiva positioner, vilket skiljer oss från många andra indexnära Sverigefonder.
Vilka bolag har ni störst övervikt i?
– Autoliv, Volvo, Sandvik och SEB.
Vad ser du i Sandvik?
– Jag ser det som ett turnaroundcase som har gjort mycket internt arbete, men som har haft motvind i efterfrågan från gruvindustrin, valuta och en i övrigt svag konjunktur. Det finns en stor hävstång i resultatet när det väl börjar ta fart. Vi ser vissa tecken på att gruvkonjunkturen håller på att bottna ur. Om vi drar ut tidshorisonten ett par år så bör aktien utvecklas väldigt starkt.
Och i Volvo?
– Vi har varit förtjusta i lastvagnskonjunkturen och den här sektorn i över ett års tid och det finns fortfarande mer att hämta i aktien. Vi är precis i inledningen av en förstärkt lastvagnskonjunktur.
Ni är även överviktade i Autoliv?
– Dels på grund av den starka bilmarknaden, men vi gillar även den långsiktigt strukturella trenden mot ökad efterfrågan på aktiv säkerhet. Autoliv är en bra exponering mot den fantastiska tillväxten på bilsidan i Kina, där penetrationsgraden fortfarande är låg. Men även mot Europa, där bil-marknaden är på väg upp efter en lång svacka. Aktien och bolaget är dessutom lite missförstått bland utländska investerare.
Hur då?
– De placerar bolaget som en traditionell underleverantör till bilindustrin, vilket är felaktigt. Autoliv har ett högre förädlingsvärde och har dessutom en väldigt bra marknadsposition. Det är rimligt att värdera upp ett sådant bolag.
Ni har stor undervikt i H&M, varför?
– Aktien är relativt dyr. Vi ser problem med lägre försäljningstillväxt kombinerat med press på marginalerna. Det är dels drivet av kostnadsinflation i inköpsländerna, dels av konkurrensen från onlineförsäljning.
Finns det några storbolag som ni har ratat helt?
– Bland annat Assa Abloy, SCA, Handelsbanken och Kinnevik.
Varför då?
– Assa Abloy och SCA är helt enkelt fullvärderade. Handelsbanken är ett sätt att neutralisera vår exponering mot banksektorn givet att vi är överviktade i SEB.
Vad lockar i SEB?
– Det finns bättre överraskningspotential på estimaten både på intäkts- och kostnadssidan. Aktien är dessutom fortfarande lägre värderad än Handelsbanken.
Hur ser du på Kinnevik-aktien?
– Vi är skeptiska och äger inga Kinnevik. Det är möjligt att försäljningsantagandena i Zalando är rimliga, men jag är oroad för marginalerna i hela den industrin.
Varför då?
– Konsumenterna kommer troligen inte att köpa så mycket mer kläder om fem år jämfört med i dag, räknat som andel av vår disponibla inkomst. Däremot är ju försäljningskanalerna fler via bland annat internet. Jag har svårt att se att den ökade konkurrensen och begränsade efterfrågan skulle vara positivt för marginalerna. Det kommer bli svårt för aktörer som Zalando att visa någon ordentlig lönsamhet, men det blir även tuffare för jättar som H&M.
Ulric Grönvall
Förvaltar: Danske Invest Sverige.
Förvaltat kapital: 7,5 miljarder kronor.
Förvaltar sina egna pengar: I princip allt i egna fonden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.