Stora nedgångar på börsen

Stockholmsbörsen faller tillbaka i en baisseartad tendens på tisdagen. Verkstad och råvaror går i täten för nedgången. Sectra som kom med sin rapport för bolagets andra kvartal har tappat mark.

SIX Generalindex var klockan 14.25 2,2 procent lägre vid 488 och OMXS30 är 2,5 procent lägre vid 1.458. Omsättningen uppgår till 8,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Både den nordamerikanska och den asiatiska börshandeln har påverkats av kraftiga nedgångar inom olja och råvaror. CNBC rapporterar om analytiker som säger att Opecs överproduktion drabbar både USA-marknaden och andra energikällor. Oljekartellen höll i fredags ett möte som senare beskrevs av analytiker som en icke-händelse.

Råoljepriserna stiger så smått igen, men nivåerna är fortsatt låga. Även de ledande Europabörserna pekar nedåt om än inte i lika stor utsträckning som i Stockholm.

Gruvjätten Anglo American har dessutom bidragit till den globala råvaruoron på tisdag med nyheten att capex sänks med 5,5 procent till 2017, jämfört med 2014 års nivå på 2,5 miljarder dollar.

I den svenska gruvsektorn pressades Boliden ned 4,0 procent och Lundin Mining backade 3,6 procent.

Fingerprint Cards, som är mest omsatta aktie i Stockholm, går mot strömmen med en uppgång på 0,x procent. I morgon håller Fingerprint Cards en investeraruppdatering, något som många väntar på. Dagens industri spår att det kommer en försäljningsprognos på 6-8 miljarder kronor för 2016.

Under morgonen redovisade Sectra sina siffror för bolagets andra kvartal för perioden augusti till oktober. Resultatet hamnade ungefär i linje med fjolårets motsvarande, nettoomsättningen ökade men orderingången minskade. Sectra sänktes 4,3 procent.

Vitrolife placerar sig högt upp på listan för mest omsatta aktier efter att en storpost om 5,1 procent av kapitalet och rösterna internmäklats på SEB Enskilda strax efter lunch. Aktien dalade ned 1,1 procent.

Enquest har kommit med en produktionsuppdatering. Enligt oljebolaget ökade novemberproduktionen med 26 procent jämfört med i fjol. Vidare ska den 18 november varit den första dagen med en produktion på över 50.000 fat per dag. Aktien ökade 1,2 procent.

Efter gårdagens bomb om att köpet av GE Appliances inte blir av sänks nu rekommendationen för Electrolux till sälj, från behåll, av Nordea. Carnegie däremot anser aktien vara köpvärd nu (tidigare neutral). Citi Research nöjde sig med att sänka riktkursen från 261 till 213 kronor, med fortsatt neutral-rekommendation.

Electrolux var ned 1,4 procent till 204,20 kronor.

SEB Equity har gått igenom flera fastighetsbolag: Wihlborgs och Castellum sänks till sälj, Hufvudstaden och Klövern sänks till behåll. Wihlborgs sjönk 1,8 procent, Castellum trycktes ned 3,0 procent, Hufvudstaden retirerade 1,6 procent och Klövern handlades ned 3,3 procent.

SSAB uppger att Ruukki Construction har inlett ett nytt besparingsprogram. Förhandlingarna om personalneddragningar inom divisionen har avslutats och 61 tjänster ska bort. SSAB justerades ned med 4,3 procent.

Farstorps Gård har sålt 2 miljoner aktier i Hansa Medical till investerare. Vd Göran Arvidsson köpte 30.000 aktier. Priset blev 26,25 kronor per aktie. Hansa Medical föll 13 procent.

Efter stängning i går bjöds det på följande nyheter: Morgan Stanley sänker rekommendationen för Elekta till undervikt, från jämvikt med riktkurs 68 kronor. Aktien rörde sig nedåt med 5,0 procent.

Industrivärden har köpt på sig ytterligare 1 miljon aktier i Sandvik och ytterligare 1,5 miljoner B-aktier i Volvo. Sandvik sjönk 3,7 procent och Volvo rullade ned 2,6 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.