Swedish Match
Storägaren ogillar budet på Swedish Match: Som att förlora en lokal juvel

Swedish Match har seglat upp som en småspararfavorit, men i de svenska fondbolagens portföljer lyser aktien med sin frånvaro. Det utländska ägandet uppgår till 78% av aktierna, något som Affärsvärlden skrev om i samband det blev officiellt att uppköpsdiskussioner fördes med tobaksjätten Philip Morris.
”Det är underligt, att det är så många som äger aktien i Sverige, men inte av institutionerna”, säger Roseanna Ivory, som är investeringsdirektör på Abrdn till Affärsvärlden.
Kritiska till budet
Det brittiska fondbolaget Abrdn är en av storägarna i Swedish Match som ställt sig kritiska till budet, vilket nyhetsbyrån Reuters var först med att uppmärksamma tidigare i veckan. Bolagets långsiktiga värde återspeglades inte i budet, förklarade Roseanna Ivory i en skriftlig kommentar. För Affärsvärlden utvecklar hon resonemanget.
”Vi tycker att priset som Philip Morris erbjudit nedvärderar den långsiktiga värdegenereringen i verksamheten. Speciellt med tanke på möjligheterna som finns i bolaget och den betydande alternativkostnad det innebär att försöka hitta en annan produkt som har mer än 40% jämna marginaler och så starkt kassagenererande förmåga. Därför tror vi det är en undervärdering”, säger hon.
Budet på 106 kronor per aktie är omkring 40% över stängningskursen dagen innan uppköpsdiskussionerna avslöjades. Är inte det en bra premie?
”Jag tänker inte på bud som en premie utifrån kursen där och då. För mig är Swedish Match en rätt unik tillgång, särskilt utifrån det faktum att de rör sig så snabbt bort från tobak och tillhandhåller lösningar för personer som idag är rökare”.
”Jag har hört argument som att premien är liknande den som andra svenska bolag som blivit uppköpta haft, eller att värderingsmultipeln liknar den i andra tobaksaffärer. Inget av dem tycker jag dock är särskilt relevanta i det här fallet. Särskilt jämförelsen med uppköp av andra tobaksbolag förstår jag inte, eftersom vi här inte talar om ett traditionellt tobaksbolag. Från Philip Morris synvinkel är det också en väldigt attraktiv deal, och det är ett väldigt bra sätt för dem att nå sina 2025-mål (50% av omsättningen ska vara från rökfritt 2025, reds. anm.) och för dem att komma in på den amerkanska marknaden inom det här segmenten, så jag tror att ett enormt värde kommer genereras för dem genom den här dealen.”
Roseanna Ivory kan inte säga vad som vore en skälig värdering av Swedish Match, men poängterar att hon inte har något emot Philip Morris som köpare.
”Köpet passar verkligen dem. Philip Morris aktiekurs har stigit på budet, vilket är en återspegling av att aktieägarna tycker köpet är logiskt. Men om vi ska förlora Swedish Match tycker jag vi ska bli kompenserade för det”, säger hon.
Ratad av svenska fondbolag
Abrdn är den 22:a största ägaren i Swedish Match, enligt Holdings. Innehavet uppgår räknat på onsdagens stängningskurs till 900 miljoner kronor, vilket utgör 0,54% av kapitalet. Den enda svenska institutionella investerare som kommer före på listan är Avanza genom indexfonden Avanza Zero.
”Från ett brittiskt perspektiv är det förvånande eftersom snus är en så populär produkt i Sverige. Men jag har förstått det som att det finns en svensk frustration över att institutionerna har sålt av sina innehav. Jag har hört flera säga att uppköpet vore synd, men att de inte kan göra någonting ur storlekssynpunkt”, säger Roseanna Ivory och fortsätter:
”Det är som att förlora en lokal juvel, men som de lokala juvelerarna kastade ut av ESG-skäl.”
Kan påverka
Även för Abrdn har dock innehav i tobaksbolag vållat mycket interna diskussioner, men bolaget har valt en annan väg än de svenska fondbolagen.
”Vi har haft enorma mängder intern debatt om ESG-frågorna. Vad vi landade i för våra mainstream-fonder är helt enkelt att du kan inte bara säga åt folk att sluta röka, eller räkna med att de ska hjälpa sig själva med att göra det. Utan att du måste erbjuda ett alternativ, som tobaksfria produkter. För oss framstår det som den bästa lösningen. Medelåldern för någon som börjar använda Zyn (tobaksfritt snus, reds. anm.) är 34 till 37 år, så det är inte en instegsprodukt vi talar om”.
”Vi försökte också se helheten och försöka hjälpa företaget i rätt riktning”, säger Roseanna Ivory, som poängterar att hon själv ingår i Swedish Match valberedning och att fondbolaget försökt driva på för att Swedish Match cigarrverksamhet ska avyttras.
Huruvida Abrdn kommer acceptera budet på nuvarande nivå om det kvarstår kan hon inte ge besked om i dagsläget, men hon säger att de inte vill vara någon aktivistfond.
”Vi är inte aktivister, vi försöker inte vara. Vi har ingen historia av det, eller intresse av det. Jag tycker inte det är en dålig deal, jag tror inte Philip Morris vore en dålig ägare, men det nu föreslagna budet är en undervärdering”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.