Storbanken: För rätt pris kan Investor sälja av klenoden

Kinesiska Midea utvärderar ett potentiellt förvärv av det Wallenberg-styrda vitvarubolaget Electrolux, enligt uppgifter till Bloomberg News. Och nu tror Handelsbanken att Investor, Electrolux huvudägare, skulle kunna avyttra sina aktier till rätt pris.
Storbanken: För rätt pris kan Investor sälja av klenoden - electrolux-700_binary_6971077.jpg

Midea uppges ha gjort ett närmande till Electrolux under de senaste veckorna om en potentiell affär. Ett förvärv av Electrolux skulle stärka Mideas erbjudanden inom högprissegmentet. Electrolux har dock hittills inte varit mottagliga för budet, enligt insynspersoner.

Det uppges också att andra aktörer sneglat på Electrolux, såsom sydkoreanska Samsung Electronics.

För Mideas del är också politiken en faktor att väga in givet att de protektionistiska vindarna mot kinesiska uppköp är allt starkare i Europa och USA. Samtidigt är det inte troligt att ett förvärv av tvättmaskiner och kylskåp kan betraktas som en risk mot den nationella säkerheten, skriver Bloomberg.

En talesperson för Electrolux har avböjt att kommentera. Midea och Samsung har ännu inte återkommit med något uttalande.

Största ägare i Electrolux är Wallenbergarnas investmentbolag Investor. Handelsbanken tror att Investor skulle kunna avyttra sina aktier till rätt pris.

”Vi noterar att Electrolux ADR steg med 15% i gårdagens amerikanska handel. Då Electrolux-aktien har varit kraftigt blankad (10,5% före Q1-rapporten i fredags), förväntar vi att aktien kommer att gå bra i det korta perspektivet”, skriver banken i en uppdatering under tisdagsmorgonen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG