Storbanker får axla ägarroll

I spåren av finanskrisen kommer flera storbanker inom kort att tvingas blir direktägare i överbelånade bolag från private equity-portföljer. Det spår toppadvokaten Richard Åkerman.

I det andra kvartalet kan svenska banker komma att bli ägare till flera tidigare riskkapitalägda bolag. Det förutspår Richard Åkerman, partner vid juristfirman Hannes Snellman, vid ett seminarium om riskkapitalbranschen och bankernas roll på torsdagen.

Från det att bolagen bryter covenanterna följer ofta en period av ett antal månader innan ett auktionsförfarande kan ta vid. Därefter kan bankerna stå som ägare till bolag utanför finanssektorn, något som generellt bara är tillåtet under särskilda omständigheter.

Refinansieringsrisken är aktuell för många riskkapitalbolag och många utländska långivare uppges generellt lämna den svenska utlåningsmarknaden. Även om risken finns att utländska banker vill dra sig tillbaka har en del lån längre löptider, vilket kan skydda investeringar som är gjorda under högkonjunkturen från refinansieringsrisken, såvida bolaget i fråga lever upp till covenanterna.

Svenska banker har inte mycket utlåning via mer osäkra så kallade mezzanine-lån, utan utlåningen har främst skett via seniora lån, säger advokat Fredrik Olsson vid juristfirman Hannes Snellman. SEB har uppgett att 95 procent av utlåningen är via seniora lån.

Handelsbanken har som enda svenska storbank inte släppt några siffror över storleken på sin Private Equity-exponering och vill inte kommentera hur stor andel av lånen som är mezzanine-lån.

“Vi får se vad vi gör i Q1:an men vi är väl inte kända för att vara stora inom det här området i sig, men vi har inte släppt siffrorna”, säger Handelsbankens IR-chef Mikael Hallåker till Nyhetsbyrån SIX angående Handelsbankens Private Equity-exponering.

Swedbank uppgav vid bokslutsrapporten att bankens exponering inom Private Equity uppgår till 15,1 miljarder kronor.

Huvudsakligen rör det sig om nordisk förvärvsfinansiering, ofta rörande bolag som tidigare har varit kunder i Swedbank och som sedan har varit föremål för en förvärvstransaktion där Swedbank har fortsatt att delta med finansiering. Healthcare, som brukar pekas ut som tryggare och sannolikt därför gärna framhålls av bankerna, står för ungefär 45 procent av Swedbanks Private Equity-utlåning. Både utlåning till målbolaget och bolaget som gör förvärvet, exempelvis ett så kallat Special Purpose Vehicle-bolag, är inkluderat i siffran 15,1 miljarder. Till själva Private Equity-bolagen lånar Swedbank dock inte ut några pengar.

Av Swedbanks Private Equity-utlåning utgörs 99 procent av seniora lån, säger bankens IR-chef Johannes Rudbeck till SIX.

“Det är en procent som är efterställt på ett eller annat sätt”, säger han och uppger att det kan röra sig om mezzanine-lån eller eget kapital.

Bilden att svenska bankers utlåning ofta kan ha gått till bolag där de aktuella bankerna tidigare har varit husbank tror advokat Fredrik Olsson överlag stämmer. Han målar en bild av att excesserna generellt har varit större i andra länders banker.

SEB har lånat ut ungefär 25 miljarder kronor till Private Equity. Det motsvarar cirka 2 procent av bankens totala utlåningsportfölj. Andelen uppges inte ha vuxit de senaste 2-3 åren. Totalt rör det sig om 60 lån. En tredjedel av utlåningen har gått till healthcare-sektorn. Till 95 procent är utlåningen enbart seniora skulder. Värdet kan halveras innan SEB skulle känna av nedgången, sade Falkengren i februari.

Nordea uppgav vid sitt bokslut att bankens utlåning rörande Private Equity var 7,4 miljarder euro. Nordea meddelade att vissa omstruktureringsförhandlingar pågick rörande bankens exponeringar och att flera lyckade omstruktureringar också redan hade slutförts. De kommande två åren blir utmanande men hanterbara, uppgav Nordea.

IR-chef Johan Ekwall vill inte kommentera hur utvecklingen av de då pågående omstruktureringsförhandlingarna har förlöpt sedan februari eller om nya omstruktureringar har tillkommit. Han uppger dock att Nordeas portfölj till omkring 99 procent utgörs av seniora lån medan mezzanine-lån är cirka en procent.

Möjligheterna att nå en lösning i ett omstruktureringsläge och hur lång tid det kan ta från att ett bolag bryter covenanterna till att bolaget eventuellt hamnar i bankens knä påverkas av flera faktorer.

“Om det är jättestora syndikat är det ofta svårare att komma fram till en omstruktureringslösning. Är det mindre syndikat, med 3-4 aktörer som man känner rätt väl, då är det lättare”, säger Swedbanks IR-chef Johannes Rudbeck.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF